De eerste martelaren
Jan de Bakker en Wendelmoet van Monnickendam
P. de Zeeuw
Auteur:
Uitgegeven:
Goes, 2017
Serietitel:
Historische verhalen voor jong en oud
Serienummer:
[deel 25]
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Illustraties:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Nederland (258.1)
NUR:
Historische biografieën (681)
Codes
ISBN:
978-94-611-5098-1
EAN:
9789461150981
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
136 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Achterplat vermeldt: M.J. Ruissen (eindredactie). - Oorspronkelijke titels: De pastoor van Jakobswoude. - Amsterdam : Kirchner, 1923, en: Wendelmoet van Monnikendam. - Rotterdam : J.M. Bredée, 1928.
Annotatie
Levensverhalen van twee van de eerste Nederlandse protestanten, die in 1525 en 1527 werden terechtgesteld om hun geloof.
Flaptekst
De eerste martelaren

Jan de Bakker en Wendelmoet van Monnickendam

P. de Zeeuw JGzn, bewerkt door MJ Ruissen


Jan de Bakker, zoon van de koster te Woerden, krijgt op de Hiëronymusschool les van Hinne Rode. Hierdoor leert hij de dwalingen van de Rooms-Katholieke Kerk kennen. Hij wordt pastoor te Jacobswoude. Als hij weigert de mis op te dragen en trouwt, wil men hem gevangennemen. Daarom vlucht hij naar Wittenberg.

Een klein jaar later, op 10 mei 1525, wordt hij op bevel van de landvoogdes Margaretha van Oostenrijk gevangen gezet en op 11 september 1525 tot de brandstapel veroordeeld.

Wendelmoet van Monnickendam komt dankzij een marskramer in aanraking met de geschriften van Luther. Die kennismaking leidt tot haar bekering. Het Hof van Holland probeert haar tevergeefs door neef Roelof Jans over te halen om haar nieuwe overtuiging te herroepen. Ze geven haar nog uitstel van executie en sluiten haar op in een vunzige kerker in het Kasteel van Woerden.

Maar Wendelmoet Claesdochter blijft standvastig. Zij wordt een van de eerste vrouwelijke martelaren die onder het bewind van keizer Karel V ter dood gebracht zijn.

Dit boek bevat een indrukwekkende beschrijving van de eerste martelaren uit onze vaderlandse geschiedenis en is een aanrader in de Historische Serie voor jong en oud.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen