De eerste prijs
twee eeuwen stadhuis van Groningen
Thomas H. von der Dunk
Uitgegeven:
2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Bouwkunst, architectuur (648)
Codes
ISBN:
978-94-6140-003-1
EAN:
9789461400031
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22,2 cm
Omvang:
256 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Titel: De eerste prijs. Twee eeuwen Stadhuis van Groningen
Auteurs: Thomas von der Dunk en Eva Röell
Vormgeving: Niels van Ommeren
Afwerking: gebonden
Aantal pagina¿s: 240
Formaat: 16,5 x 22,5 centimeter staand
Taal: Nederlands
EAN: 9789461400031
Prijs: ¿ 24,50 A- titel

Het Stadhuis van Groningen is een van de belangrijkste voorbeelden
van de neoclassicistische bouwstijl in Nederland. Het gebouw is het winnende ontwerp van een opzienbarende prijsvraag die in 1775 werd uitgeschreven. Deze prijsvraag was de eerste in zijn soort in Nederland, en met bijna veertig inzendingen tevens een van de meest omvangrijke uit de Nederlandse
architectuurgeschiedenis.

De initiatiefnemers van de prijsvraag, toenmalig burgemeester Iddekinge en hoogleraar Petrus Camper, hoopten met de wedstrijd het niveau van de bouwkunst te verhogen. Op de Groningse Grote Markt moest een van de eerste zuiver neoclassicistische gebouwen van Nederland komen.

De invloed die van het winnende ontwerp van architect Husly uitging op de ontwikkeling van de bouwkunst mag niet worden onderschat, ook al werd zijn voorstel als gevolg van financiële problemen en politieke verwikkelingen pas een kwart eeuw later voltooid. De prijsvraag laat zien hoe een groot deel van de nationale architectenelite, naast tal van minder bekende ambachtslieden en amateurs, streed om de gunst van de prijsvraaguitschrijvers.

Architectuurhistorici Thomas von der Dunk en Eva Röell bieden met deze publicatie een interessante blik op een vergeten deel van de Nederlandse architectuurgeschiedenis, bijgestaan door de tientallen tekeningen van de inzendingen die bewaard zijn gebleven in het Groninger Archief.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen