De geest in de fles
de omgang van de Nederlandse defensieorganisatie met chemische strijdmiddelen 1915-1997
H. Roozenbeek
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 april 2010
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Chemische, fysische en biologische strijdmiddelen (399.65)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-610-5102-8
EAN:
9789461051028
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
437 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. - Publ. maakt deel uit van het onderzoeksprogramma van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de NLDA. - Met lit. opg., reg. - Met samenvatting in het Engels.
Annotatie
Flaptekst
De geest in de fles
Herman Roozenbeek, Jeoffrey van Woensel

In 1917 beschikte het gemobiliseerde Nederlandse leger over een voorraad strijdgassen en de middelen om deze in te zetten. De voorbereidingen waren in 1915 begonnen, slechts enkele weken nadat chemische strijdmiddelen voor het eerst op grote schaal waren ingezet. Tachtig jaar later, in 1997, vestigde het hoofdkwartier van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), de organisatie die toeziet op de naleving van het Chemisch Wapenverdrag, zich in Den Haag. De geest in de fles gaat uitvoerig in op de betrokkenheid van de Nederlandse defensieorganisatie bij de ontwikkelingen, de voorbereidingen en de proefnemingen op het gebied van de chemische oorlogvoering in de tussenliggende periode en belicht de achtergronden ervan. Aan bod komen onder meer de stikgasoefeningen tijdens de Eerste Wereldoorlog, de voor Nederlands-Indiƫ bestemde mosterdgasfabriek en de proeven met zenuwgassen op Nederlands grondgebied, in Frankrijk en in de Sahara. Een groot aantal, vaak niet eerder gepubliceerde afbeeldingen ondersteunt de tekst.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het instituut publiceert wetenschappelijke studies, verzorgt onderwijs aan militaire opleidingsinstituten en universiteiten en maakt zijn verworven kennis en audiovisueel bezit toegankelijk voor een breed publiek. Voor informatie, zie: www.nimh.nl

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen