De grote Meaulnes
Alain-Fournier
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Le grand Meaulnes
Jaar van uitgave:
2008
Plaats van uitgave:
Paris
Uitgever:
LGF
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Leeftijdscategorie:
Young Adult
Codes
ISBN:
978-90-446-1637-8
EAN:
9789044616378
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
307 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Le grand Meaulnes. - Paris : LGF, 2008. - (Le livre de poche jeunesse. Classiques. Adolescents ; 1123). - Oorspr. uitg.: Paris : Émile-Paul Frères, 1913. - Oorspr. titel: Het grote avontuur. - Amsterdam : Querido, 1949. - (De salamander).
Annotatie
Als een iets oudere jongen in zijn gezin komt wonen, wordt het leven van een vijftienjarige scholier een stuk minder saai.
Flaptekst
In de Franse literatuur is vermoedelijk geen roman te vinden waarin zowel de liefde tussen man en vrouw als de vriendschap tussen opgroeiende jongens zo volmaakt en schitterend wordt beschreven als in De grote Meaulnes, het meesterwerk van Alain-Fournier.
In het saaie leven van de vijftienjarige onderwijzerszoon François Seurel verschijnt, aan het einde van de negentiende eeuw, de zeventienjarige Augustin Meaulnes, die bij het onderwijzersgezin in huis komt wonen. De twee jongens raken bevriend. Hun vriendschap wordt werkelijk waardevol als Meaulnes op een dag verdwaalt en op een feest terechtkomt, waar hij de zuster van de aanstaande bruidegom leert kennen: Yvonne de Galais. Yvonne, maar ook haar broer Frantz, zal het leven van Meaulnes voorgoed veranderen.
De grote Meaulnes is een monument in de wereldliteratuur. Het is een even romantische als sensitieve roman over de liefde, de vriendschap en de broederschap: bijna ouderwetse begrippen in een tijdloos verhaal, dat al een eeuw lang wereldwijd lezers aantrekt en overrompelt. Het ultieme boek over het leven op de drempel tussen jeugd en volwassenheid.

Alain Fournier, pseudoniem voor Henri Fournier (1886-1914), voltooide in zijn korte leven maar één roman: De grote Meaulnes. Enkele weken na het begin van de Eerste Wereldoorlog trad hij in dienst van het Franse leger, waarna hij een maand later, op 22 september 1914, in de buurt van Verdun om het leven kwam.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen