De grote mythen uit de geschiedenis van België, Vlaanderen en Wallonië
Anne Morelli
Uitgegeven:
Berchem, 1996
Serietitel:
Historisch/politiek
Uitgeverij:
EPO
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Les grands mythes de l'histoire de Belgique, de Flandre et de Wallonie
Jaar van uitgave:
1995
Plaats van uitgave:
Bruxelles
Uitgever:
Vie Ouvrière
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Inleidingen - Hand- en leerboeken (941)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-6445-978-9
EAN:
9789064459788
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
328 pagina's
Met illustraties en foto's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Les grands mythes de l'histoire de Belgique, de Flandre et de Wallonie. - Bruxelles : Vie Ouvrière, 1995. - (EVO-histoire). - Met lit. opg.
Annotatie
Hoofdstukken over gebeurtenissen en personen die bijdroegen tot de "mythen" van een groot belangrijk België, gebeurtenissen die door een kritische enigszins zwart/wit gekleurde benadering gedemystificeerd worden
Flaptekst
De romantiek lanceerde in de 19de eeuw het idee dat elk volk een ziel heeft waarmee het zich onderscheidt van andere volkeren. Historici gingen op zoek naar deze ziel en vonden in het verleden feiten die, met de nodige interpretatie, voor deze identiteit konden zorgen. Ook vandaag nog blijven deze clichés en stereotypen voortleven. Er werden mythen gecreëerd om de ideologie van de Belgische natie en monarchie te doen doorsijpelen. Deze mythen worden nu afgelost door nieuwe mythen en symbolen: Waalse, Vlaamse en Europese Onder leiding van Anne Morelli gidsen de beste Nederlandstalige en Franstalige Belgische historici en sociologen ons door de coulissen van een geschiedenis die "gefabriceerd" werd. De oude Belgen, Clovis en Karel de Grote, Godfried van Bouillon, Pieter de Kluizenaar, de Guldensporenslag, Jules Destrée, de revolutie ('omwenteling') van 1830, de repressie na WO II, Brussel-Hoofdstad, Kuifje... Een fabeltjeskrant die in dit boek resoluut wordt ontrafeld. Een boek dat een breed publiek het materiaal aanreikt om niet het slachtoffer te worden van de nieuwe mythen die gevormd worden. Met bijdragen van: Jo Tollebeek, Pieter Saey, Sven Steffens, Luc Huyse, Kris Hoflack, Jan Blommaert, Stef Slembrouck, Baudouin Decharneux, Alain Dierkens, Isabelle Wanson, Hélène Wallenborn, Sophie Rottiers, Aline Goosens, Denis Diagre, Michèle Galand, Jean Stengers, Judith Ogonovszky, Marie-Rose Thielemans, Claire Billen, Christine Van Everbroeck, Jean-Philippe Schreiber en Joël Kotek.
Literaire adressenbank
Uitgever
EPO
Delen