De hemelschijf van Nebra
op zoek naar een verdwenen beschaving in het hart van Europa
Harald Meller
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2019
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
17 januari 2019
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Die Himmelsscheibe von Nebra : der Schlüssel zur einer untergegangen Kultur im Herzen Europas
Jaar van uitgave:
2018
Plaats van uitgave:
Berlijn
Uitgever:
Ullstein Buchverlage GmbH
Vertaald uit:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Delen van het land (948)
NUR:
Archeologie (682)
Codes
ISBN:
978-94-600-3931-7
EAN:
9789460039317
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
16 pagina's
Extra pagina's:
360 pagina
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Die Himmelsscheibe von Nebra : der Schlüssel zur einer untergegangen Kultur im Herzen Europas. - Berlijn : Ullstein Buchverlage GmbH, ©2018. - Vertaald uit het Duits.
Annotatie
Geschiedenis en achtergronden van een bronzen schijf met een weergave in goud van het heelal, een archeologische vondst uit Midden-Duitsland die dateert van 1600 v.Chr.
Flaptekst
De hemelschijf van Nebra is een van de belangrijkste archeologische vondsten van de afgelopen eeuw. In 1999 werd de schijf door illegale schatzoekers ontdekt in midden-Duitsland, maar na een avontuurlijke odyssee wist archeoloog Harald Meller hem veilig te stellen om er nader onderzoek naar te kunnen doen. De bronzen schijf met gouden versierselen blijkt de oudst bekende voorstelling van de kosmos ter wereld. Het is het sensationele bewijs dat 3600 jaar geleden in het hart van Europa een tot nog toe onbekende, hoogontwikkelde cultuur heeft bestaan. 
In De hemelschijf van Nebra schetst Meller samen met historicus Kai Michel niet alleen de spectaculaire gang van zaken rond de vondst van de schijf, maar ook de contouren van een fabelachtig prehistorisch imperium, dat tot nu toe volkomen onbekend was. Het rijk van Nebra was uitgestrekt en machtig, en onderhield contacten van Stonehenge tot aan Egypte en Mesopotamië. Zijn heersers lieten zich bijzetten onder enorme grafheuvels. 
De hemelschijf van Nebra levert ons de sleutel tot een vrijwel spoorloos verdwenen wereld, waarin de ideeën over goden, macht en kosmos ingrijpend veranderden. Het bestaan van deze onbekende beschaving betekent een fundamentele herijking van de gangbare historische opvattingen.

Harald Meller (1960) is archeoloog en directeur van het museum voor prehistorie in Halle an der Saale. Zijn vondst van de schijf van Nebra geniet internationale erkenning.
Kai Michel (1967) is historicus en wetenschapsjournalist. Samen met Carel van Schaik schreef hij de bestseller Het oerboek van de mens (30.000 exemplaren verkocht).
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen