De joodse messias
Arnon Grunberg
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Editie:
Negende, herziene druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2004
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Vassallucci
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-488-3501-0
EAN:
9789048835010
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
511 pagina's
Bibliografische annotatie
Ook verschenen onder de titel: Grote jiddische roman. - Amsterdam : Vassallucci, 2004. - (Jiddische bibliotheek ; 13). - 1e druk: Amsterdam : Vassallucci, 2004.
Annotatie
Een kleinzoon van een SS-er uit Basel werpt zich op als de verlosser der joden.
Flaptekst

Xavier Radek is een in Basel woonachtige, geassimileerde, niet-joodse jongeman met een missie: hij wil meer weten over het lijden van de joden. Daarom besluit hij de 'vijanden van het geluk' te gaan troosten. Zijn grootvader was een nazi die het handwerk van de dood nog verstond. Zijn vader is een bekende architect, met een voorliefde voor massagesalons. En dan zijn moeder: een hartstochtelijke vrouw, die een aquarellerende dictator die zeventig jaar geleden actief was consequent aanduidt als 'Je-weet-wel-wie'.

Hoewel zijn ouders Xaviers gedrag afdoen als puberale stoornis, raakt hij bevriend met Awromele, zoon van een rabbijn, die hem adviseert Jiddische lessen te nemen en zich te laten besnijden. Na een problematische besnijdenis raakt Xavier volledig overtuigd van zijn messianistische aspiraties: hij gaat schilderen om te troosten en vertrekt met Awromele naar het Venetiƫ van het Noorden, alwaar hij zich aanmeldt bij de Rietveld Academie, terwijl Awromele werk vindt als vakkenvuller bij Albert Heijn. Door de Europese woestijn trekken ze naar het beloofde land...

Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen