De keramiek van Erik Andriesse
tussen Kenzan en Picasso
Erik Andriesse
Auteur:
Uitgegeven:
Eindhoven, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 mei 2015
(Overige) personen
Foto's:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Aardewerk - Porselein (775.2)
NUR:
Monografie (kunst) (642)
Codes
ISBN:
978-94-622-6110-5
EAN:
9789462261105
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
28 cm
Omvang:
180 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Erik Andriesse, de onbekende keramiek' in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch van 30 mei t/m 30 augustus 2015. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Flaptekst
De jonggestorven Erik Andriesse (1957-1993) is bekend geworden door zijn schilderijen en tekeningen van bloemen, schedels en dierenskeletten. Als wonderkind al baarde hij opzien met zijn eerste galerietentoonstelling op vijftienjarige leeftijd. Onder andere geïnspireerd door graffiti en de Duitse jonge wilden van de jaren tachtig, werd zijn manier van schilderen en tekenen explosief van karakter.

Minder bekend is dat hij keramiek is gaan maken in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch, in naar wat later zijn laatste levensjaar bleek te zijn. Deze schalen en vazen van vaak flinke proporties zijn qua thematiek en kleurgebruik nauw verwant aan zijn tekeningen en schilderijen. Het merendeel ervan werd nooit eerder getoond en is nog steeds in bezit van de stichting die zijn nalatenschap beheert. Voor het eerst verschijnt er nu een boek over dit onbekende werk van Andriesse. Een belangrijke aanvulling op de bestaande - uitverkochte - publicaties.

Ludo van Halem is conservator 20ste-eeuwse kunst van het Rijksmuseum, Amsterdam. John Hutchinson, kunsthistoricus en ori├źntalist, woont en werkt in Ierland. Jos Poodt is oud-conservator van Museum Het Kruithuis. Elly Stegeman is conservator van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen