De kinderen van Spiegelgrund
Steve Sem-Sandberg
Uitgegeven:
Amsterdam, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
16 april 2015
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
De utvalda
Jaar van uitgave:
2014
Plaats van uitgave:
Stockholm
Uitgever:
Albert Bonniers Förlag
Vertaald uit:
Zweeds
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-414-2236-1
EAN:
9789041422361
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
502 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: De utvalda. - Stockholm : Albert Bonniers Förlag, 2014.
Annotatie
Als nutteloos kind beschouwd komt de tienjarige Adrian Ziegler omstreeks 1941 in Spiegelgrund, een berucht nazikindertehuis in Wenen, terecht.
Flaptekst
Een monumentale roman over een waargebeurde geschiedenis die nooit vergeten mag worden.

Wenen, omstreeks 1941. De tienjarige Adrian Ziegler komt uit een groot arbeidersgezin, waarvan de ouders hem niet langer kunnen verzorgen. Na vele omzwervingen belandt hij in Spiegelgrund, een voormalig psychiatrisch ziekenhuis dat is omgebouwd tot kindertehuis. Hier krijgt hij te maken met Anna Katschenka, een beschadigde, plichtsgetrouwe vrouw die haar taken uitvoert zonder kritische vragen te stellen.

Het regime is er zo onbarmhartig dat Adrian wegloopt, maar hij wordt gesnapt, teruggebracht en komt uiteindelijk terecht in het paviljoen voor 'nutteloze kinderen', die volgens de nazi's geen recht op leven hebben. Het einde van de Tweede Wereldoorlog komt voor Adrian net op tijd, maar zijn leven is getekend en het zal nog jaren duren voordat hij zijn verhaal kan vertellen.

De historische achtergrond van De kinderen van Spiegelgrund is zo aangrijpend dat die alleen in fictieve vorm echt na te voelen is. Sem-Sandberg schreef hiermee een fenomenaal boek.

De Zweedse Steve Sem-Sandberg is auteur en criticus. Hij schreef romans en publiceerde essays en reportages. De onzaligen van Łódz werd bekroond met de Augustprijs, een van de hoogste literaire prijzen van Zweden. Voor zijn gehele oeuvre won Steve Sem-Sandberg de Sorescuprijs. Zijn werk wordt in twintig landen uitgegeven.
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen