De laatste getuigen
overlevenden praten over de concentratiekampen
Luckas Vander Taelen
Uitgegeven:
Antwerpen, 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
25 augustus 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1992
Plaats van uitgave:
Antwerpen
Uitgever:
Dedalus
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Gevangenissen en concentratiekampen in Europa (928.8)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-892419-8-6
EAN:
9789089241986
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
182 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Oorspr. uitg.: Antwerpen : Dedalus, 1992.
Annotatie
Fragmenten van gesprekken met Vlaamse politieke gevangenen en joden die de nazi-concentratiekampen overleefd hebben.
Flaptekst
Twintig jaar geleden maakte Luckas Vander Taelen de tv-documentaire 'De laatste getuigen' die honderdduizenden kijkers trok. In deze pakkende serie keerde hij met veertien landgenoten terug naar de concentratiekampen waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog waren opgesloten. Onder hen bevonden zich zowel politieke gevangenen, verzetsstrijders als Joden. Zij behoorden tot een kleine groep Belgen die Dachau, Buchenwald, Ravensbruck, Sachsenhausen, Mauthausen of Auschwitz-Birkenau overleefden. Dit boek bundelt de gesprekken. Deze ¿laatste getuigen¿ vertellen hoe ze werden opgepakt en behandeld, hoe ze omgingen met hun herinneringen en hoe ze hebben geprobeerd verder te leven met wat er gebeurd is. Het is een uniek en prangend document over een van de donkerste bladzijden in onze geschiedenis.

Ter situering van de tv-serie beschrijft Dirk Verhofstadt de machtsovername van Hitler, de eerste maatregelen van de nazi¿s tegen zowel politieke tegenstanders, andersdenkenden als Joden. Hij geeft een chronologisch overzicht van de opening van het eerste concentratiekamp in Dachau tot de systematische moord op Joden, zigeuners, Jehova¿s getuigen, homoseksuelen, gehandicapten, politieke rivalen en vele anderen. Dit deel biedt de nodige aanvullende historische informatie bij de tv-documentaire.

'De laatste getuigen' is een noodzakelijk boek opdat toekomstige generaties zouden beseffen tot welke drama¿s totalitarisme, onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie kunnen leiden.

http://www.linkeroeveruitgevers.be/boeken/p/detail/de-laatste-getuigen
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen