De langverwachte
Abdelkader Benali
Uitgegeven:
Amsterdam, 2004
Editie:
8e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2002
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-5000-055-X
EAN:
9789050000550
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
359 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr. geb.: 2002.
Annotatie
Een nog ongeboren kind beschrijft het kleurrijke multiculturele milieu van zijn Marokkaans-Nederlandse familie.
Flaptekst
Mehdi Ajoeb, zoon van de rijbewijsloze Driss Ajoeb en de aan thee verslaafde Malika, ziet zijn heimelijke liefde voor de hoogblonde Diana Doorn bewaarheid worden als ze zijn affectie in een hallucinerende nacht beantwoordt.

Vanuit het perspectief van een kind met een bijzondere gave – dat op nieuwjaarsnacht het licht zal zien – wordt een familieverhaal verteld waarin verschillende personages in Rotterdam elkaar en zichzelf zoeken. Naast Mehdi’s familie – Driss, die uit schaamte de landstreek verliet; Malika, die altijd in de weer is met haar theeglazen; Omar Omar, de langzaam aan liefdesverdriet stervende pleegvader van Driss; Ahmed en Ahmed, zijn beide bedienden; en Jassin, de neef van Malika, op wie ze heimelijk verliefd is – spelen ook de vrienden van Mehdi een prominente rol: Boedoeft, Mehdi’s overbuurjongen, geniaal rapper, schrijver en duvelstoejager, die te vroeg overlijdt, en De Kaap, die zijn plaats inneemt, een huis vindt in het geloof en bergen werk verzet.

De langverwachte is een fijn vertakt web van al dan niet verweesde generaties, een literaire achtbaan waarin geloof en ongeloof elkaar opvolgen als dag en nacht, de personages elkaar aanraken en weer loslaten, een lichtvoetig sprookje over trouwjurken die niet willen trouwen, een onverkoopbare slagerij die toch verkocht wordt en een pleegvader die pas kan slapen als hij vuurwerk heeft gezien boven de skyline van Rotterdam.

Abdelkader Benali (1975) is de auteur van de succesroman Bruiloft aan zee, die werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste romandebuut en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In Frankrijk werd Bruiloft aan zee – dat in tien landen verscheen – bekroond met de Prix du Meilleur Premier Roman Étranger. Benali schreef tevens de succesvolle toneelstukken De Ongelukkige en Yasser en publiceerde de verhalenbundel Berichten uit Maanzaad Stad.
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen