De loopjongen
Gerrit Komrij
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-6868-4
EAN:
9789023468684
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
159 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst
Hoe kan hij erachter komen wie het meest zijn vriendschap waard is? Deze vraag houdt Arend van jongs af aan bezig en werpt hem steeds terug op zichzelf. Ook in zijn studententijd, wanneer hij in morsige cafés uren van geluk vindt, blijft deze vraag onopgelost. Hij levert zich over aan protestbijeenkomsten en kiest voor de drastische lijn, omdat hij het heerlijk vindt om persoonlijke belangen buiten spel te zetten. Radicaal wordt hij en bevlogen, bezield van grootse ideeën, maar hij vindt zo ook een vriend.
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

‘Ik maak deel uit van een generatie verraders… Ik ben door verraad besmet, ik ben aanwezig geweest.’ Dat zei Gerrit Komrij in juli 2003 in zijn Ruigoordrede. De verraders zijn z’n leeftijdgenoten, de generatie van mei 1968, van provo en verbeelding, van de nieuwe muziek en nieuwe beeldentaal. De oproerkraaiers van toen zijn de regenten van nu. Na het echec van de hooggestemde idealen wisten ze niet hoe snel ze zelf op de vrijgekomen stoelen en achter de geldkranen plaats moesten nemen. Zij zijn verantwoordelijk voor de crisis van nu. Terwijl alles opnieuw is vastgeroest en jongeren hun geloof in de toekomst hebben verloren, doen de politici of hun neus bloedt.
In zijn roman De loopjongen heeft hij dat vormgegeven in het verhaal van een vroegere schoolvriend die, bezield met idealen, als student was geronseld door de BVD. Hij heeft van diens verhaal fictie gemaakt, omdat hij het, zonder nostalgie, door wilde trekken naar de huidige tijd. En ook omdat hij wilde begrijpen hoe een goed mens terecht kan komen in de wereld van wat we nu het terrorisme noemen.

Opnamedatum: 18-03-2012

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Interviews
Eigen recensies Literatuurplein
Delen