De Metsiers
Hugo Claus
Auteur:
Uitgegeven:
[Apeldoorn], 2007
Serietitel:
Kopstukken
Serienummer:
14
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-78432-31-9
EAN:
9789078432319
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
140 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met Wegener Dagbladen. - Uitg. met een licentie van De Bezige Bij. - Oorspr. dr.: Brussel : Manteau, 1950.
Annotatie
In een gedegenereerde Vlaamse boerenfamilie ontstaat een bijzondere relatie tussen een stiefbroer en zijn stiefzuster.
Flaptekst
Hugo Claus De Metsiers
Hugo Claus (1929, Brugge) bracht vrijwel zijn hele kindertijd door in een pesionaat van de zusters van Liefde. Als adolescent keerde hij even terug bij zijn ouders, die hij na enkele jaren verliet om in Parijs kennis te maken met het surrealisme en het existentialisme. Voortaan zou hij zijn leven wijden aan po e, schilderkunst en literatuur.
De Metsiers (1950) is zijn eerste success. De roman boort zich in de beklemmende sfeer rond de Metsiers-clan, veracht en verstoten door de rest van het dorp. Het opgedrongen verblijf van een Amerikaans soldaat, die de begeerlijke dochter Ana voor zich tracht te winnen, veroorzaakt een spiraal van wantrouwen en intriges. Een dramatische confrontatie met de eigen wetten van de familie lijkt onvermijdelijk.
Voor De Metsiers kreeg Hugo Claus de Leo J. krijnprijs. Het zou de eerste zijn van meer dan 40 bekroningen, waaronder in 1999 de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn hele oeuvre.
Kopstukken
Kopstukken presenteert u vijftien markante auteurs die een bijzondere stempel hebben gedrukt op de Nederlandse literatuur. Schrijvers die eigenzinnige keuzes maakten en daardoor tot historische hoogte stegen.karakteristieke meesterwerken van deze literaire blikvangers zijn voor u gebundeld in deze unieke en exclusieve serie.
De collectie is samengesteld door de literaire redacties van BN/DeStem, Brabants Dagblad, Provinciale zeeuwse Courant.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen