De missie Mali
een poppenkast in de woestijn
Reinout Sterk
Auteur:
Uitgegeven:
Uithoorn, 2018
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 september 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Nederland; algemeen (399.32)
Codes
ISBN:
978-90-452-1601-0
EAN:
9789045216010
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
224 pagina's
Flaptekst
In 2014 werd besloten bij te dragen aan de door de VN gestuurde inlichtingenmissie in Mali. Het werd de grootste Nederlandse troepeninzet sinds Afghanistan.

Maar waarom sturen we Special Forces en gevechtshelikopters naar een inlichtingenmissie? Die zijn immers bedoeld voor het optreden in het hoogste geweldsspectrum, niet voor een vredesmissie waarbij het de opdracht is om 'slechts' te kijken en te rapporteren. Waarom sturen we niet de specifiek tot dat werk opgeleide en uitgeruste verkenners? Die staan te trappelen om op uitzending te mogen, terwijl de Special Forces en de gevechtshelikopters zó veel worden ingezet dat het volgens hun commandanten onverantwoord wordt. En waarom sturen we (voor Nederlandse begrippen) gigantische aantallen militairen naar Mali, en niet naar al die andere brandhaarden in de wereld?

Het zijn vragen waar Reinout Sterk sinds zijn uitzending mee worstelde, maar geen antwoorden op kreeg. Totdat hij, na veel zoeken en graven, inside information kreeg. Dit boek vertelt zijn kritische verhaal. Een boek over de missie naar Mali, de huidige staat van de krijgsmacht en de politici die aan de touwtjes trekken. Geschreven door een militair jurist, aan de hand van eigen ervaringen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen