De Multatuli's van Amerika
democratisch denken in The Great American Novel
Graa Boomsma
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2012
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Verzamelde kritische en historische opstellen (850.3)
NUR:
Non-fictie vrije tijd/algemeen (400)
Codes
ISBN:
978-90-468-1402-4
EAN:
9789046814024
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
224 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg., reg.
Annotatie
Inleiding tot veertien Amerikaanse schrijvers uit heden en verleden die zich richten tegen de maatschappelijke omstandigheden van hun tijd.
Flaptekst
The Great American Novel als toetssteen van democratie
Waarom de VS wél 'multatulianen' heeft

We zitten met huid en haar aan Amerika vast. Wat daar gebeurt, heeft grote gevolgen voor hier. En Amerika blijft de bakermat van een dynamische en open samenleving - hoezeer de democratie er ook kreunt en kraakt. Daar kijkt niemand ervan op dat schrijvers maatschappelijke mankementen becommentariëren, verbeelden en zich erover opwinden. De literatuur leeft niet in een reservaat. Als de vrijheid gevaar loopt verloedert de taal.
Op basis van een indrukwekkende hoeveelheid kennis onderzoekt Graa Boomsma in Multatuli's in Amerika de kracht van The Great American Novel - vanaf Henry Thoreau, John Dos Passos en F. Scott Fitzgerald tot en met Philip Roth, Jonathan Franzen en Dave Eggers. Al deze meer dan geëngageerde 'multatulianen' hebben iets te zeggen over het belang van democratie en de bedreigingen waaraan zij blootstaat. Ook dankzij hun virtuoze stijl leggen zij de scheefgroei van de samenleving bloot. Daar valt iets van te leren.

Graa Boomsma (1953) publiceerde verhalen, essays en romans, waaronder Laagland (longlist Libris Literatuurprijs 1999) en De laatste tyfoon (longlist AKO Literatuurprijs 1993). Het meest recent verschenen Achttien (2010, roman) en Uit de school, een pleidooi voor beter onderwijs.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen