De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten
Gerrit Komrij
Uitgegeven:
Amsterdam, 2012
Editie:
7e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 juni 2012
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2007
(Overige) personen
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
c. 1600 - c. 1800 (873)c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-446-2173-0
EAN:
9789044621730
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
1039 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Omslagtitel: De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten / verz. door Gerrit Komrij. - Uitg. in samenw. met de Koninklijke Bibliotheek. - Met lit. opg. - 1e dr.: 2007.
Annotatie
Bloemlezing uit de Nederlandstalige kinderpoëzie van de middeleeuwen tot nu, aangevuld met liedjes, aftelversjes, bakerrijmen en gedichten van kinderen zelf.
Flaptekst
'Alles is kinderspel,' schreef Lucebert. De beroemde regel kan als motto gelden voor De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten, de bloemlezing waarin Gerrit Komrij kinderpoëzie uit vijf eeuwen literatuurgeschiedenis samenbrengt. Van de allereerste middeleeuwse vertellingen tot de kindergedichten uit de kersverse eenentwintigste eeuw.

Zoals te verwachten valt van een consciëntieus bloemlezer als Gerrit Komrij _ die met zijn allereerste bloemlezing uit de Nederlandse poëzie, in 1979, een bom in de vaderlandse letteren deed ontploffen _ zit deze anthologie boordevol verrassingen. De gedichten zijn niet alleen afkomstig uit de ivoren toren of van de lessenaar van de schoolmeester, maar vooral ook van de straat en uit het dagelijks gebruik. Naast bekende gedichten van Hiëronijmus van Alphen, Annie M.G. Schmidt en Willem Wilmink bevat de bundel onbekende bakerversjes, abecedaria, aftelrijmpjes en nonsensgedichten.
Voor de oude poëzie toont Gerrit Komrij zich een archeoloog en schatgraver; in de nieuwste tijd, waarin de kinderpoëzie explosief is losgekomen, wijst hij kundig en eigenzinnig de weg in het literaire woud. Deze bloemlezing is Gerrit Komrij's standaardwerk voor volwassenen van alle leeftijden, hoe jong ze ook zijn.

'Een hebbeding voor kinderen van alle leeftijden.'
de standaard

'Al bladerend is het een feest der herkenning. (...) Het is een rijke bundel geworden, voor iedereen. Herkenbaar, ontroerend, verbazingwekkend, educatief én amusant.'
lies schut, de telegraaf

'een heerlijke, vuistdikke bloemlezing (...) Een donkere wintermiddag is in een wip voorbij wanneer je in deze kinder-Komrij begint te snuisteren.'
de standaard

'Een bundel om urenlang in te grasduinen.'
thomas van den bergh, elsevier

'Dat Komrij dankzij zijn bloemlezing veel kinderdichters uit hun "kinderdichterhok" bevrijdt is een grote verdienste.'
de groene amsterdammer

'een heerlijke berg ongeregeld om in rond te graaien'
trouw
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen