De onzichtbare hand boven België.
een economische geschiedenis, invloed van liberalisering, globalisering en europeanisering
René De Preter
Auteur:
Uitgegeven:
2016
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
8 februari 2016
Indeling
Medium:
Boek
Codes
ISBN:
978-90-441-3357-8
EAN:
9789044133578
ASW:
Schoolboek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24,3 cm
Omvang:
408 pagina's
Met illustraties
Flaptekst
De achttiende-eeuwse moraalfilosoof en verlichtingsdenker denker Adam Smith dacht dat het nastreven van eigenbelang in een vrije markt naar evenwicht werd geleid door een onzichtbare hand. Later werd die markt veel meer gereguleerd en nam de rol van de overheid toe. Tot een aantal economen en politici vonden dat de overheid moest terugtreden en plaatsmaken voor de krachten van de vrije markt.

Vanaf de jaren 1980 werd die liberale gedachte in de prakrijk gebracht, ook in België. Tegelijk streefden Europese staten naar een eenheidsmarkt en werden handelsbelemmeringen op wereldschaal opgeheven. De globalisering greep om zich heen. Dit boek brengt deze evolutie in beeld en zoomt nader in op de gevolgen voor België. Het is een economische geschiedenis die niet eerder werd gepubliceerd, een ontdekkingstocht door het labyrint van economische en maatschappelijke gebeurtenissen.

Over de auteur
René De Preter genoot een economische vorming en heeft al diverse publicaties op zijn naam m.b.t. economische en maatschappelijke geschiedenis. Professioneel was hij actief in de financiële sector en bij de overheid.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen