De paspoortvervalser
het ongelooflijke verhaal van een jonge graficus die als onderduiker honderden mensen het leven redde
Cioma Schönhaus
Uitgegeven:
Rotterdam, 2007
Editie:
1e dr
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
26 oktober 2007
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Der Passfälscher
Jaar van uitgave:
2004
Plaats van uitgave:
Frankfurt am Main
Uitgever:
Scherz
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1939 - c. 1945; Wereldoorlog II (945.3)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-6100-617-6
EAN:
9789061006176
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
224 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Der Passfälscher. - Frankfurt am Main : Scherz, cop. 2004.
Annotatie
Een joodse Berlijner (1922) beschrijft zijn onderduik en vlucht naar Zwitserland in 1943.
Flaptekst
Het ongelooflijke verhaal van een jonge joodse graficus die als onderduiker het leven van honderden mensen redde. In dit spannende en bijna ongeloofwaardige boek schrijft Cioma Schönhaus over zijn bewogen leven in het nationaalsocialistische Berlijn. Hij doet dat met een enorm gevoel voor zelfspot en spanning.
Na de deportatie van zijn ouders in 1942 moet de twintigjarige joodse graficus Schönhaus in Berlijn onderduiken. Aanvankelijk leeft hij van de opbrengst van de verkoop van waardevolle voorwerpen uit de nalatenschap van zijn ouders. Hij komt in aanraking met een organisatie die joodse mensen voorziet van een valse identiteit. Voor die organisatie vervaardigt hij valse papieren en helpt daarmee honderden mensen die ten dode zijn opgeschreven naar het buitenland te vluchten. Zijn vervalsingen zijn geraffineerd - zijn grafische kennis komt hem goed van pas.
Dan wordt de organisatie voor wie hij werkt verraden en gaat de Gestapo naar hem op zoek middels een arrestatiebevel op aanplakbiljetten, met foto en signalement. In de herfst van het jaar 1943 vlucht hij op de fiets, met zelf vervalste reisdocumenten, dwars door Duitsland naar het veilige Zwitserland.
Cioma Schönhaus (1922) is de zoon van Russische emigranten. Hij zat in Berlijn op het Königstädtische Realgymnasium, maar werd in 1937 gedwongen over te stappen naar de middelbare school van de joodse gemeente. Tot 1942 had hij vele beroepen: kleermaker, strijker, knoopsgatmaker, naaimachinemonteur, grondwerker, hovenier en metaaldraaier. Hij woont nog steeds in Zwitserland, van 1953-2000 runde hij er een atelier voor grafiek en communicatie.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen