De pen van Europa
gesprekken met Europese schrijvers
Margot Dijkgraaf
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Algemene geschiedenis der letterkunde (824)
NUR:
Literatuurwetenschap (617)
Codes
ISBN:
90-446-0908-4
EAN:
9789044609080
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
206 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Gedeeltelijk eerder verschenen in NRC Handelsblad.
Annotatie
Interviews met Europese schrijvers over de hedendaagse stand van de literatuur in Europa.
Flaptekst
De 'Europese literatuur', bestaat die eigenlijk? Bestaat er zoiets als een nationale literatuur of draait literatuur om vrije, grensoverschrijdende kruisbestuiving? Welke rol speelt literatuur in de discussie over een nationale identiteit? Welke plek is er in de hedendaagse literatuur weggelegd voor geschiedenis en herinnering? Wat is de rol van een schrijver in de verschillende uithoeken van Europa? En hoe zijn de literatuur en de literaire markt van karakter veranderd in het afgelopen decennium?

Deze en vele andere vragen legde Margot Dijkgraaf voor aan twintig schrijvers uit alle delen van Europa, onder wie Désanne van Brederode (Nederland), Jens Christian Grøndahl (Denemarken), Ismail Kadare (Albanië), Melania Mazzucco (Italië), Christoph Ransmayr (Oostenrijk) en Elif Shafak (Turkije).

Deze reeks gesprekken, die grotendeels eerder in NRC Handelsblad werd gepubliceerd, laat zien hoe veelzijdig en onderling verschillend het panorama is van Europese literaturen en hoe ingrijpend het literaire landschap in Europa is veranderd.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen