De race naar het Noorden
het verhaal van Europa en de vluchtelingen
Daphne Channa Horn
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 november 2015
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Overige groepen (328.9)
NUR:
Mens en maatschappij algemeen (740)
Codes
ISBN:
978-94-600-3077-2
EAN:
9789460030772
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
16 pagina's
Extra pagina's:
230 pagina
Met illustraties en foto's
Flaptekst
Europa kraakt in zijn voegen. Na jaren van economische recessie leken de lidstaten weer uit de crisis omhoog te krabbelen, maar toen kwamen de vluchtelingen. Met honderdduizenden tegelijk; in gammele bootjes, op rubber vlotten, omgebouwde vissersscheepjes, per spoor en in vrachtwagens ontvluchtten wanhopige mensen de smeulende puinhopen in het Midden-Oosten, Afghanistan en verarmd Europa.

In De race naar het noorden berichten Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen over de vluchtelingenstroom. Na een barre tocht - waarvoor velen alles wat zij bezaten hebben moeten op geven - vormen Italië, Griekenland en de Balkanlanden de eerste horde die moet worden genomen, waarna de survivaltocht richting de rijke Europese landen begint.

Aanvankelijk klonk daar nog optimisme, maar al snel na Angela Merkels 'Wir schaffen das' sloeg de stemming om. Na bloemen en knuffels begon de bouw van hekken en kwamen burgers in opstand. Terrorisme, maar vooral de massale aanranding van vrouwen op Nieuwsjaarnacht 2015 in Duitsland markeerden een ommekeer in het denken over de opvang van de nieuwkomers in de Unie. Hoe moet het nu verder? Vanuit een breed Europees perspectief biedt De race naar het noorden de lezer een indringende blik op de grootste menselijke catastrofe van onze tijd.

Met bijdragen van Stéphane Alonso (Brussel), Wierd Duk (Duitsland), Marcel ten Hooven (Nederland), Daphne Channa Horn (fotografie), Marcel van der Steen (Balkan), Sarah Venema (Griekenland), Stefan de Vries (Frankrijk) en Rop Zoutberg (Italië). Met een inleiding van Eva Jinek en een nawoord van Rodaan Al Galidi.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen