De val van Formosa
hoe een Chinese krijgsheer de VOC versloeg
Tonio Andrade
Auteur:
Uitgegeven:
Franeker, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
22 mei 2015
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Lost colony : the untold story of China's first great victory over the West
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
Princeton, N.J.
Uitgever:
Princeton University Press
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Koloniale geschiedenis; afzonderlijke gebieden (939.3)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-5194-476-1
EAN:
9789051944761
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
496 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Lost colony : the untold story of China's first great victory over the West. - Princeton, N.J. : Princeton University Press, ©2011. - Met literatuuropgave, index.
Annotatie
Geschiedenis van de verovering in 1662 door Chinese troepen onder leiding van generaal Koxinga van het door de Nederlanders beheerste Taiwan.
Flaptekst
"Dit gaat over een van de grootste onopgeloste raadsels van de geschiedenis." Jared Diamond

In dit verbluffende boek tilt de jonge Amerikaanse historicus Tonio Andrade ons met een grote zwaai naar de wereld van de VOC in China. Daar kreeg de VOC het zwaar, tegen de Chinese warlord Koxinga, een van de kleurrijksye figuren uit de geschiedenis. Andrade leest zonder probleem de Chinese én de Nederlandse bronnen, en die zijn er in overvloed. VOC-aanvoerder Coyet zet Koxinga gretig voor schut, maar hij komt van een koude kermis thuis. De dramatische onthoofding van zendeling Hambroek kwam zelf op het toneel van de Amsterdamse Stadsschouwburg terecht!

"Je kunt dit boek lezen als een opwindende roman vol piraten, roekeloze strijders, onthoofdingen, list & bedrog - een roman die helemaal waar gebeurd is. Of als een verbluffend verhaal over de eerste oorlog van China met het Westen, waar we tot nog toe nauwelijks iets van wisten. Of als een poging om een van de grootste raadsels van de wereldgeschiedenis op te lossen: waarom Europa de wereld koloniseerde en niet China. Hoe je dit boek ook leest, je zult het met grote spijt dichtslaan als je het uit hebt." (Jared Diamond)

"Dit boek is een triomf van briljante vertelkunst en historische diepgang tegelijk. Andrades verhaal wemelt van de kleurrijke anecdotes uit allerlei bronnen: daboeken van de Nederlandse gouverneur van Taiwan, de privékroniek van Yang Ying, de memoires van een Duitse VOC-soldaat en Chinese geschiedenisboeken." (Barend Noordam)

"En voor wie nog in de VOC-mentaliteit mocht geloven, lees hier hoe alles grondig misliep dankzij onderling wantrouwen, onderschatting van de tegenstander en - begrijpt de moderne mens dat nog wel? - het onafwendbare noodlot!" (Leonard Blussé)

Tonio Adrade is hoogleraar geschiedenis aan Emory University


Literaire adressenbank
Uitgever
Delen