De verwondering
Hugo Claus
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Twintigste druk
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1962
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
De Bezige Bij
(Overige) personen
Bezorging:
Nawoord:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-94-03-10360-0
EAN:
9789403103600
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
317 pagina's
Bibliografische annotatie
1e druk: Amsterdam : De Bezige Bij, 1962. - (Literaire reuzenpocket ; no. 32).
Annotatie
Dagboekfragmenten van een Vlaamse leraar, die na een neofascistische groepering te hebben geïnfiltreerd, in een psychiatrische inrichting belandt.
Flaptekst
Op een gemaskerd bal in Oostende raakt de leraar Victor-Denijs de Rijckel in de ban van een verleidelijke, maar onheilspellende vrouw. Hij reist haar achterna naar Almout, een geheimzinnig kasteel waar vijftien jaar na de ondergang van Hitlers Derde Rijk nog altijd wordt gerouwd om een Vlaamse SS’er. De confrontatie met dit onverwerkte oorlogsverleden drijft De Rijckel almaar meer tot waanzin.

In een van zijn onbetwiste meesterwerken neemt Hugo Claus de lezer mee op een huiveringwekkende hellevaart die cirkelt rond onze fascinatie voor helden en hun mythen.

Deze eerste kritische editie van De verwondering is gebaseerd op nooit eerder bestudeerde manuscripten, aantekeningen en dagboeken. In een nawoord tracht Kevin Absillis de helden uit Hugo Claus’ klassieker te ontmaskeren.

Louis Paul Boon: ‘Van de duivelskunstenaar Hugo Claus is De verwondering iets van het mooiste en het machtigste dat hij geschreven heeft.’
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen