Deel 3a
Nico Guns
Auteur:
Uitgegeven:
2016
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 augustus 2016
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Maritiem (466)
Codes
ISBN:
978-94-92368-07-2
EAN:
9789492368072
Technische gegevens
Omvang:
462 pagina's
Flaptekst
Het HAL-vlaggeschip Nieuw Amsterdam uit 1938 wordt algemeen beschouwd als het mooiste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Naar veler mening was het bovendien het mooiste dat ooit de wereldzeeƫn heeft bevaren.
Dit boek is de eerste band van het derde deel over het bestaan van het beroemde schip.
Het gaat over de eerste vaarjaren van de Nieuw Amsterdam. Eerst worden de technische en de officiƫle proeftocht van de Nieuw Amsterdam besproken. Daarna volgt de eerste retourreis tussen Rotterdam en New York. Dan komt de vooroorlogse vaarperiode van het schip aan de orde, dat zowel in de lijndienst naar de Verenigde Staten over de Noord-Atlantische Oceaan pendelde als luxueuze cruises maakte met welgestelde Amerikanen.
Totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Aanvankelijk werd het schip in Hoboken opgelegd, maar weldra volgde de requisitie van het grote en snelle schip voor dienstverlening aan de geallieerden. De Nieuw Amsterdam werd naar Halifax en Singapore gezonden om een ingrijpende verbouwing tot troepentransportschip te ondergaan.
Over al die aspecten presenteert dit boek zeer veel nieuwe en in hoofdzaak niet eerder gepubliceerde gegevens, met een zeer hoge graad van detaillering in woord en beeld.
Uitermate lezens- en kijkwaardig en bijzonder interessant.
Delen