Dicht bij huis
het Groningen van Cornelis Jetses
Bob Verschoor
Auteur:
Uitgegeven:
Bedum, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
20e eeuw (736.8)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-5294-564-4
EAN:
9789052945644
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
152 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Schets van de sociale verhoudingen in het Groningen van de 19e eeuw, geschreven aan de hand van de jeugdherinneringen van Cornelis Jetses (1873-1955). Geïllustreerd met reproducties van boekillustraties en documenten. Voor o.a. vakcollecties jeugdliteratuur.
Flaptekst
Cornelis Jetses, bekend geworden als illustrator van de kleuters Ot en Sien en het leesplankje Aap Noot Mies, is geboren en getogen in de stad Groningen. Hij tekende zijn leven lang voor het onderwijs. Generaties leerlingen kregen les uit schoolboekjes waarin zijn werk stond afgedrukt en in praktisch alle scholen hing wel een schoolplaat van zijn hand.
Dat Groningen een rol speelde in Jetses' leven was bekend: hij was student aan de kunstacademie Minerva en werkte jarenlang bij uitgeverij Wolters. In verschillende tekeningen van hem zijn Groninger kenmerken teruggevonden.
Door de vondst van een onopvallend schriftje met jeugdherinneringen dat enkele jaren geleden werd aangetroffen in Jetses' persoonlijke bezittingen, krijgen we een goed beeld van het dagelijks leven in de stad Groningen. Hij beschreef hierin zijn jeugd- en kinderjaren in de stad Groningen. Hoewel zijn familie balanceerde op de grens van armoede en het soms maar de vraag was of er genoeg geld was voor eten, blikt hij met gevoel voor romantiek en veel vreugde terug op die tijd. Jetses geeft een gedetailleerd beeld van de omgeving, zijn vriendjes, de spelletjes, school, het bezoek van een circus aan de stad, zijn ouders en allerlei andere 'gewone' inwoners.
Jetses' jeugd speelde zich af tijdens de laatste kwart van de negentiende eeuw. Een periode waarin de stad en samenleving volop in ontwikkeling waren: de stadswallen werden geslecht, de sociale verhoudingen begonnen te veranderen en het volgen van onderwijs werd steeds toegankelijker en belangrijker. Aan de hand van de jeugdherinneringen én de illustraties schetst historicus Bob Verschoor (1987) het Groningen in de tijd van Cornelis Jetses.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen