Dichter in de massa
uit De aantekeningen van Malte Laurids Brigge van R.M. Rilke
Gerolf Van de Perre
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Realistische strips voor volwassenen (363)
Codes
ISBN:
978-90-450-9152-5
EAN:
9789045091525
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
181 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Beeldroman gebaseerd op de oorspronkelijke tekst, 1910.
Annotatie
Versie als beeldroman van de roman uit 1910 van de Duitse schrijver en dichter (1875-1926).
Flaptekst
Honderd jaar geleden verscheen De aantekeningen van Malte Laurids Brigge, de enige roman van de dichter Rainer Maria Rilke, die toen al naam gemaakt had met zijn vroege verzen. ‘Ach, vroege verzen...’ laat hij zijn alter ego Malte in zijn dagboek optekenen: ‘Gedichten zijn geen gevoelens maar ervaringen.’ De ervaring die hem zo veranderde, was Parijs.

Rilke verbleef er in dat eerste decennium van de nieuwe eeuw en ervoer het begin van een ander bestaan: het leven en sterven in de massa. Het boezemt de erg gevoelige dichtersnatuur van zijn personage angst in. Om die te overwinnen moet hij scherptoezien en zijn observaties – mensen op straat, (kunst)voorwerpen – omsmelten in taal. De schilder Gerolf Van de Perre begon zelf met romans, in geschilderde beelden, toen hij net als de dichter en ook rond een eeuwwisseling in een vreemde hoofdstad woonde, in zijn geval Peking.

Het klimaat van verandering, expansie en spanning bracht Rilkes Parijs van een eeuw geleden weer in zijn herinnering met deze graphic adaptation als gevolg: de meest tot de verbeelding sprekende aantekeningen heeft Van de Perre tot een beeldend geheel teruggesmolten
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen