Didar en Faroek
roman
Sana Valiulina
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Serietitel:
Meulenhoff editie
Serienummer:
2169
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-290-7504-X
EAN:
9789029075046
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
429 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Ook o.d.t.: Meulenhoff-editie. - Omslagtitel: Didar & Faroek.
Annotatie
Een liefdesrelatie wordt sterk getekend door de politieke ontwikkelingen in Oost-Europa en de Sovjet-Unie in de periode 1922-1956.
Flaptekst
Als pasgeboren baby wordt Faroek in een Moskouse kraamkliniek gestolen door een zigeunerin die een jongen wil hebben. Zij ziet het meteen: hij zal nooit een goede paardendief worden en bovendien zal hij meer dan keer sterven. Een voorspelling die ruimschoots door het leven wordt bewaarheid. Niet alleen omdat Faroek opgroeit tijdens de Grote Terreur en tot de generatie jongens behoort waarvan slechts tien procent de Tweede Wereldoorlog overleeft, maar vooral omdat hij eigenschappen bezit die levensgevaarlijk zijn in de wereld van Stalin en Hitler.
De oorlog voert Faroek via West-Rusland, Duits krijgsgevangenschap in Polen, Normandi n Engeland weer terug naar de Sovjet-Unie. Daar be-landt hij met al zijn lotgenoten in een strafkamp. De cirkel lijkt rond. Maar dan krijgt hij een brief van een meisje van wie hij lang geleden een glimp heeft opgevangen. Didar is in alles zijn tegenpool en heeft al op dertienjarige leeftijd het hart van Stalin weten te doorgronden. Pas na een briefwisseling van negen jaar ontmoeten Didar en Faroek elkaar voor het eerst. Didar en Faroek, dat door zijn epische reikwijdte doet denken aan Dokter Zjivago, is een ongewone liefdesroman over twee jonge mensen uit een Tataarse minderheid die weigeren zich te laten vermalen door de barbarij van de twintigste eeuw.
Sana Valiulina (Tallinn, 1964) verhuisde na haar studie aan de universiteit van Moskou naar Nederland, waar ze debuteerde met de geruchtmakende roman Het kruis. In 2002 verscheen haar novellebundel Vanuit nergens met liefde. Voor haar roman Didar en Faroek liet ze zich inspireren door het levensverhaal van haar ouders.
De pers over Het kruis:
'Onopgesmukt, kaal en ook dwingend geschreven proza van grote kracht.' - NRC Handelsblad
'Deze Estlandse schrijfster is een verrijking van de Nederlandse literatuur.' - Leeuwarder Courant
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen