Dier, bovendier
een reis langs de grote tragedies van de twintigste eeuw
Frank Westerman
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2011
Editie:
3e dr.
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2010
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Overige onderwerpen uit de cultuurgeschiedenis (909)
NUR:
Reisverhalen (508)
Codes
ISBN:
978-90-450-1927-7
EAN:
9789045019277
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21,6 cm
Omvang:
285 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2010.
Flaptekst
In Dier, bovendier is een hoofdrol weggelegd voor een lipizzanerhengst die ooit optrad in een film met Monique van de Ven. Achter de schermen trainde Frank Westerman dit gracieuze witte dier om te steigeren zodra de actrice hem bij de halster wilde grijpen. ‘Als je een lipizzaner aanraakt,' kreeg hij te horen, 'raak je geschiedenis aan.’

Nu, als schrijver-verteller, duikt hij in de historie van dit uitzonderlijke dier. Langs de zuivere bloedlijnen uit het stamboek reconstrueert hij het verhaal van vier generaties ‘paarden des keizers’. Zij doorstaan achtereenvolgens de ondergang van het Habsburgse Rijk, de beide wereldoorlogen en de waanzinnige veredelingsproeven die plaatsvonden onder Hitler, Stalin en Ceaucescu. Als de levende kroonjuwelen van het Weense Hof tonen zij hun dressuurkunst tussen de hakenkruisen in de Spaanse Rijschool, ze maken luchtbombardementen mee, een epische vlucht door het Boheemse Woud, deportaties, roof.

Wat begint als een sprookje, mondt uit in een kroniek van raszuiverheid. De lezer wordt dwars door Europa meegevoerd, van keizerlijke maneges en stoeterijen naar de genlaboratoria van nu. Als dierfokkers zo goed genetisch kunnen sleutelen, waarom lopen pogingen tot verbetering van het mensenras dan telkens fout af?

Dier, bovendier is een moderne fabel waarin het reinbloedige paard de mens onontkoombaar op zijn eigen tekort wijst.
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

Al zijn boeken gaan over maakbaarheid en verwoesting, zo besefte Frank Westerman onlangs. In dat perspectief ligt Dier, bovendier in het verlengde van zijn eerdere werk, zeker van El negro en ik. Dat nieuwe boek gaat over de maakbaarheid van de mens, maar dan via de spiegel van de maakbaarheid van het paard. Beginnend bij een Lipizzanerhengst die hij zelf heeft gekend, daalt hij drie tot vier generaties af en overziet daarmee de hele geschiedenis van de twintigste eeuw.

Eeuwen van veredeling en het toedichten van eigenschappen door de mens hebben de Lipizzaner gemaakt tot wat hij nu is, het schier volmaakte dier. Wat zegt dat over de eigen onvolmaaktheid en over de maakbaarheid van de mens? En gaat de mens uiteindelijk zichzelf klonen, zoals in mei van dit jaar voor het eerst met de Lipizzaner is gebeurd? De impact daarvan zal dan groter zijn dan die van het computertijdperk.
Opname: Amsterdam, De Hollandsche Manege, 23 september 2010 en Voorschoten, 4 oktober 2010.
Met Frank Westerman, Atjan Hop en Neapolitano Elvira.

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen