Doorkijken
kunst voor het dagelijks leven
Merel Bem
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Filosofie, esthetiek en kritiek der beeldende kunst (700.6)
NUR:
Kunst algemeen (640)
Codes
ISBN:
978-90-234-9954-1
EAN:
9789023499541
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
175 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave.
Annotatie
Verhalen over het leven van alledag of herinneringen waarin een link wordt gelegd met kunstwerken van diverse kunstenaars.
Flaptekst
Sommige kunstwerken draag je een leven lang met je mee. Ze nestelen zich in je hoofd en houden zich daar schuil, wachtend op het moment dat je ze nodig hebt.

In Doorkijken laat kunstcriticus Merel Bem zien hoe bruikbaar en troostrijk kunst kan zijn voor het leven van alledag. Behalve
schoonheid, hoop en de mogelijkheid tot tijdreizen bieden kunstwerken afleiding tijdens het wachten voor een stoplicht of eerste hulp bij het opvoeden. Ze plaatsen jeugdherinneringen in een ander daglicht en verlenen de gewoonste gebeurtenissen een grootse betekenis.

Bems lichte en grappige verhalen zijn uit het leven gegrepen en ze doen iets waartoe monumentale kunsthistorische boeken niet in staat zijn: ze brengen kunst aangenaam dichtbij. In dit boek mag kunst het museum uit, mee naar het ziekenhuis of op vakantie. Ze duikt op waar je haar niet verwacht, maar waar ze altijd is: midden in het dagelijks leven.

'Alleen een kunstwerk is in staat om het alledaagse zo uit te vergroten, dat het echte leven met terugwerkende kracht betekenis krijgt.'
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen