Duel
Joost Zwagerman
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire fictie algemeen (300)
Codes
ISBN:
978-90-5965-104-3
EAN:
9789059651043
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
96 pagina's
Bibliografische annotatie
Uitg. van de Stichting CPNB ter gelegenheid van de Boekenweek 2010.
Annotatie
Een museumdirecteur wordt door de verdwijning van een topstuk van dertig miljoen euro ernstig op de proef gesteld. Voor het Hollands Museum heeft het Rijksmuseum model gestaan.
Flaptekst
'Voor zijn ogen zag hij gebeuren wat nog niet was gebeurd en op datzelfde ogenblik al gebeurd leek te zijn: zijn hand, de vuist, het canvas.'
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

Aan de hand van het Boekenweek CV, het cadeau van de bibliotheken in de Boekenweek, maakt Joost Zwagerman een reis door de tijd en door zijn werk. Hij vertelt hoe hij als schrijver die jongen uit Alkmaar is gebleven, die voor elk nieuw boek zijn onschuld en verwondering moet herwinnen. Ook de hoofdpersonen in zijn romans en verhalen, zo valt hem op, moeten leren in de wereld te staan. Een schrijver heeft de heilige plicht met blijvende nieuwsgierigheid de wereld te bekijken om niet van een angry young man een grumpy old man te worden.
Over zijn Boekenweekgeschenk Duel vertelt hij bij het epicentrum van de vertelling, de bouwput van het Stedelijk Museum, het Hollands Museum in Duel. Hij sprak daar niet alleen met museumdirecteuren maar tevens met de opzichter van de verbouwing, zodat ook de gegevens in het verhaal over stalen leggers en granieten steentjes volkomen authentiek zijn.
Opname: Rotterdam en Amsterdam, 27 februari en 1 maart 2010

Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Nieuws
Delen