Een stamboek
Patrick Modiano
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Un pedigree
Jaar van uitgave:
2005
Plaats van uitgave:
Paris
Uitgever:
Gallimard
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
90-214-7489-1
EAN:
9789021474892
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
108 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Un pedigree. - Paris : Gallimard, 2005. - Oorspr. uitg.: 2004.
Annotatie
Autobiografisch relaas waarin de auteur zijn vroegste jeugd tot aan de volwassenheid en de publicatie van zijn eerste roman beschrijft.
Flaptekst
'Ik werd geboren op 30 juli 1945, in Boulogne-Billancourt, op de Margueritelaan nummer 11, uit een jood en een Vlaamse die elkaar hadden ontmoet tijdens de bezetting,' meldt Patrick Modiano in Een stamboek. Hij doet verslag van zijn eigen jeugd alsof hij een proces-verbaal opmaakt: alleen zó, schijnbaar emotieloos, kan hij schrijven over de liefdeloze opvoeding die zijn ouders hem gaven en over de veel te vroege dood van zijn broertje.
Een stamboek is een onthutsende autobiografische roman over een verwaarloosd kind dat zich met moeite staande weet te houden in een vijandige wereld. Zonder vals sentiment ontrafelt Modiano de manier waarop zijn ouders met hun oorlogservaringen en hun kinderen zijn omgegaan. In deze zoektocht naar zijn eigen wortels weet hij het persoonlijke tot literatuur te verheffen; 'zoeken naar voetafdrukken in het drijfzand' noemt Modiano het zelf. Hij somt op, brengt in kaart, reconstrueert, zonder introspectie of gewetensonderzoek - waarmee hij een nieuwe manier van schrijven introduceert in de Europese literatuur van onze tijd.
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Delen