Een sterke wilskracht
vijf ambitieuze broers en zusters van Aletta Jabobs
Inge de Wilde
Auteur:
Uitgegeven:
Groningen, 2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Vrouwenemancipatie; Nederland (315.2)
NUR:
Historische biografieën (681)
Codes
ISBN:
978-90-5452-354-3
EAN:
9789054523543
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
144 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Vijf van de tien broers en zussen van Aletta Jacobs hebben ook een bijzonder en opvallend leven geleid en waren eveneens pioniers die beschikten ze over eenzelfde 'sterke wilskracht'. Met hun portretten schetst de auteur niet alleen een beeld van de familie van Aletta Jacobs, de verhalen verschaffen ook inzicht in het leven van ambitieuze mensen rond de vorige eeuwwisseling.
Flaptekst
Aletta H. Jacobs is een van de bekendste vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Zij was de eerste vrouwelijke student en voorvechtster van vrouwenkiesrecht. Zij stond op de bres voor anticonceptie en was een vredes- activiste. Over zichzelf schreef ze dat ze 'een sterke wilskracht' had.

Haar tien broers en zusters zijn na- genoeg vergeten. Toch hebben vijf van hen ook een bijzonder en opvallend leven geleid en waren zij net als Aletta pioniers en beschikten ze over dezelfde 'sterke wilskracht'. Alle vijf reisden ze voor korte of langere tijd naar Nederlands-Indië.

Julius en Johan Rudolf namen dienst in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Julius werkte er als officier van gezondheid en hij schreef spraakmakende boeken over etnografica. Johan was militair in hart en nieren en schreef met enthousiasme over het leger en de strijd die Nederland in onder meer Atjeh voerde. Eduard bleef maar kort in Indië en werd de eerste joodse burgemeester in ons land: in Lonneker en Almelo. Twee zusters, Charlotte en Frederika, gingen als ongetrouwde vrouwen naar Batavia. Charlotte, de tweede vrouwelijke af- gestudeerde in Nederland, had ruim twintig jaar een apotheek in Batavia en streed net als haar beroemde zus voor het vrouwenkiesrecht. Frederika was het eerste meisje dat een hbs doorliep en de eerste schrijfster van wiskunde- schoolboeken.

Met deze vijf portretten schetst Inge de Wilde niet alleen een prachtig beeld van de familie van een beroemde vrouw, deze verhalen verschaffen ook inzicht in het leven van ambitieuze mensen rond de vorige eeuwwisseling. Ze vertelt hoe verschillende telgen uit deze familie uit Sappemeer tot in Indië actief waren en laat zien hoe boeiend die levensgeschiedenissen zijn.

Inge de Wilde was medewerker culturele zaken aan de RuG, lid van de jury van de Aletta Jacobsprijs en voorzitter van de Commissie voor het Gastschrijverschap. Zij publiceerde eerder boe- ken over vrouwen in de academische wereld.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen