Einsteins poppenhuis
essays over filosofie
Rudy Kousbroek
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2009
Editie:
4e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1990
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Meulenhoff
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Verzamelde opstellen (104)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
978-90-457-0252-0
EAN:
9789045702520
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
183 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Gedeeltelijk eerder verschenen in gewijzigde vorm in NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Ingenieur en Kunstschrift. - 1e dr. als bundel: Amsterdam : Meulenhoff, 1990. - (Meulenhoff editie). - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Polemische essays over meer en minder rationele vormen van filosofie.
Flaptekst
Kan een machine die au zegt ook pijn voelen? Is het nodig om met onmenselijke inspanning een irrigatiekanaal door een berg te graven, als het water er ook met veel minder moeite overheen kan worden gepompt?

Voor Rudy Kousbroek zijn dit verwante vraagstukken. Hij heeft door de jaren heen regelmatig over filosofische onderwerpen geschreven. In Einsteins poppenhuis zijn twee soorten gebundeld: polemiek tegen onzin en wartaal, en essays over de filosofie van de wiskunde en de natuurwetenschappen. Hij schrijft daarover met ingrediënten die men misschien niet onmiddellijk met deze onderwerpen zal associëren en die bij de adepten van de hogere sferen zelden worden aangetroffen, namelijk humor en liefde. over Einsteins poppenhuis:

Kousbroek heeft de kritiek tot kunst gemaakt. Hij is niet alleen een criticus en realist, maar evenzeer een romanticus pur sang. willem otterspeer in nrc handelsblad

Sommige boeken zijn zo goed, dat je er achterdochtig van wordt. […] bijna 200 bladzijden essayistisch proza dat verstandig is en evenwichtig, dat getuigt van oorspronkelijkheid en bovendien goed en geestig is geschreven, dat belangrijke onderwerpen behandelt waar de meeste andere essayisten te bang of te dom voor zijn… dan ga je aan jezelf twijfelen. michaël zeeman in de volkskran
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen