El Negro en ik
Frank Westerman
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam etc.], 2006
Editie:
9e dr
Serietitel:
Olympus
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2004
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Atlas
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Wereldreizen - Reizen in meer dan één werelddeel (961)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-467-0085-3
EAN:
9789046700853
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
250 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: Amsterdam [etc.] : Atlas, 2004. - Met lit. opg.
Annotatie
Verslag van de zoektocht van de auteur naar de identiteit van 'El Negro', een opgezette zwarte man die jarenlang in een museum in Noord-Spanje tentoongesteld werd.
Flaptekst
Als 19-jarige student staat Frank Westerman in een Spaans museum oog in oog met een opgezette Afrikaan - El Negro. Wie is deze mens? En wie heeft zijn lichaam geprepareerd? In zijn meest persoonlijke boek tot nu toe volgt de auteur El Negro op diens omzwervingen van Parijs (1831) via Barcelona (1888) naar de Pyrenee - waar hij tot 1997 tentoongesteld stond. Onderweg toont hij El Negro als een spiegel van zijn tijd: een naamloze zwarte die - genageld op zijn voetstuk - het Europese denken over slavernij, kolonialisme en racisme in een schrijnend licht plaats. Al reizend stelt Frank Westerman zich de indringende vraag: wat zegt El Negro over ons, hier en nu? El Negro en ik is een fascinerende reisreportage over ras, cultuur en identiteit.
Frank Westerman (1964) kreeg eerder bekendheid met onder meer De graanrepubliek en Ingenieurs van de ziel. Zijn werk verschijnt in een tiental talen. El Negro en ik is bekroond met de Gouden Uil Literatuurprijs.
'El Negro en ik schittert omdat het zo subtiel is. Het verweeft het per-soonlijke met het beschouwende. Het is een nooit eindigend verhaal dat graaft in een mensengeschiedenis en tegelijk vooruitblikt. Het is een moedig boek.' Juryrapport Gouden Uil Literatuurprijs
'Schitterend.' NRC HANDELSBLAD
'Frank Westerman schrijft non-fictie met de pen en de bravoure van een groot romanschrijver.' STANDAARD DER LETTEREN
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen