Elia
Christopher Paul Curtis
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2009
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Elijah of Buxton
Jaar van uitgave:
2007
Plaats van uitgave:
New York
Uitgever:
Scholastic Press
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Fictie 10 - 12 jaar (283)
Leeftijdscategorie:
Voor kinderen van 9-12 jaar
Codes
ISBN:
978-90-468-0552-7
EAN:
9789046805527
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
302 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Elijah of Buxton. - New York : Scholastic Press, cop. 2007. - Omslagtitel: Elia strijdt voor vrijheid.
Annotatie
Elia woont in de 19e eeuw in Buxton, Canada. In dit dorp wonen alleen mensen die vroeger slaven waren. Als zijn vriend wordt beroofd, gaat Elia de dief achterna en komt in Amerika terecht. Vanaf ca. 10 jaar.
Flaptekst
Veelvuldig bekroond auteur Christopher Paul Curtis weet goed hoe een elfjarige de wereld ziet: als kind, maar met steeds meer begrip voor wat volwassenen tussen de regels door zeggen. De wereld die Elia ziet kent verschillende kanten. Zijn avontuur speelt zich af in een van de eerste nederzettingen in Canada, waar vrijgevochten slaven zich vestigden en een nieuw leven opbouwden. Elia is een indringend boek dat alles in zich heeft om een klassieker te worden.



Avontuurlijk kinderboek tegen

de achtergrond van slavernij



Elia is het eerste kind dat in vrijheid geboren wordt in Buxton, een nederzetting die in 1849 door een blanke dominee is opgericht voor vrijgekochte slaven in Canada. Elia is een jongen als alle andere jongens van elf jaar. Hij gaat naar school, haalt kattenkwaad uit maar helpt ook andere families met klussen in en om het huis. Buxton is een hechte, warme gemeenschap, iedereen kent iedereen en helpt waar mogelijk. Als een nieuw vrijgekocht gezin zich vestigt is iedereen in rep en roer en wordt er een groot feest gevierd.

Maar niet iedereen in deze gemeenschap is te goeder trouw; dat blijkt als er geld gestolen is. Geld van Elia's vriend Leroy, een oudere man, die dat zo vlijtig bij elkaar had gespaard om de rest van zijn familie vrij te kopen. Elia heeft een vermoeden wie het gedaan kan hebben en besluit een gevaarlijke reis te ondernemen naar Amerika om de dief te vinden. Hij komt terecht in de afschuwelijke wereld van slavernij, die z'n ouders ontvlucht zijn en hij nooit gekend heeft. Een leven dat hij nooit zal hoeven leiden, als hij tenminste veilig terug kan keren.



'Oooh, ik wou dat ik een uitgever was, want ik zou alleen al om dit boek een uitgeverij willen beginnen.' Edward van de Vendel


Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen