Fiep in vogelvlucht
hoogtepunten uit het werk van Fiep Westendorp
Gioia Smid
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 november 2010
(Overige) personen
Illustraties:
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
20e eeuw (736.8)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-451-1163-6
EAN:
9789045111636
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
27 cm
Omvang:
142 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met reg. - Met samenvatting in het Engels en Japans.
Annotatie
Overzicht van het werk in de bijna zestig jaar dat Fiep Westendorp (1916-2004) als illustratrice werkzaam is geweest, met veel hoofdstukken over haar samenwerking met Annie M.G. Schmidt, onder meer bij Jip en Janneke, Floddertje, Fluitje van ’n cent, Pluk van de Petteflet, Het hele schaap Veronica, De nieuwe Jip en Janneke, Jorrie en Snorrie.
Flaptekst
In de bijna zestig jaar dat ze als illustrator werkte, creëerde Fiep Westendorp haar eigen Fiep-wereld. Of ze nu tekende voor de Vrouwenpagina van Het Parool, de boeken van Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys of Han G. Hoekstra, een reclamecampagne voor regenkleding of een muurschildering voor een cruiseschip maakte, haar figuren zijn meteen herkenbaar.

Zelf zei Fiep Westendorp dat ze in haar eigen hemeltje zat als ze tekende, en dat gevoel weten haar tekeningen ook op te roepen bij kijkers van alle leeftijden. Veel van haar illustraties behoren inmiddels tot ons collectieve geheugen, denk aan Pluk van de Petteflet, Pim en Pom en Jip en Janneke, maar andere zijn (ten onrechte) minder bekend. In dit overzichtswerk zijn de hoogtepunten uit haar rijke oeuvre opgenomen in originele vorm.

Hierin zijn Fieps manier van werken, haar karakteristieke stijl en zorgvuldige tekenhand duidelijker zichtbaar dan in de bekende boeken. De tekeningen nodigen zo uit ze met frisse ogen te bekijken en bewonderen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen