Filosofie van de waarheid
Simon Blackburn
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2006
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Truth : a guide for the perplexed
Jaar van uitgave:
2005
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Penguin Books
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Overige onderwerpen (179)
NUR:
Filosofie algemeen (730)
Codes
ISBN:
90-234-1544-2
EAN:
9789023415442
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
349 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Truth : a guide for the perplexed. - London : Penguin Books, 2005. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Overzicht van de manier waarop in de westerse filosofie over het begrip waarheid werd en wordt gedacht.
Flaptekst
Wat is waarheid eigenlijk? We geloven graag dat we haar waarderen en ons eraan houden - maar hoe kunnen we iets zeker weten in een wereld waarin zoveel tegenstrijdige religies, gewoonten en zeden bestaan? Simon Blackburns geleerde, slimme en stimulerende nieuwe boek is een betrouwbare gids door dit ondoordringbare gebied. Als geen ander is Blackburn in staat te laten zien hoe grote filosofen denken en dachten over de waarheid, waarbij hij hun idee prikkelend en verrijkend weet te presenteren.
Blackburn stelt vragen als: bestaan er absolute morele waarden als goed en slecht? Of heeft ieder gezichtspunt zijn eigen waarde, hoe absurd we het ook mogen vinden? In deze gids voor de waarheid laat hij zien hoe je idee als relativisme en absolutisme, tolerantie en geloof, objectiviteit en kennis een plaats kunt geven, naast de 'nieuwe religies' van 'wetenschap' en 'de markt'. In Filosofie van de waarbeid maken we kennis met uiteenlopende figuren als Plato en Locke, Nietzsche en Wittgenstein en lezen we over de morele implicaties en nuances van de vele met elkaar strijdende concepten in de worsteling om erachter te komen wat we nu echt bedoelen als we spreken over 'de waarheid'. Of je nu een atheist bent of een gelovige, een postmodernist of een pragmaticus, een scepticus of een nihilist, dit boek geeft een duidelijk houvast voor iedereen die gelooft dat de waarheid ergens te vinden is.
Simon Blackburn (1944) is hoogleraar filosofie aan de universiteit van Cambridge en auteur van de Oxford Dictionary of Philosophy. In Nederlandse vertaling verschenen van zijn hand eerder Denk! Filosofie en de grote vragen van bet leven en Goed leven. Een tegendraadse bescbouwing over etbiek. Blackburn is Fellow van de British Academy. Hij publiceert regelmatig in de New Republic en schrijft recensies voor de Independent en de Sunday Times.
Over Denk!:
Dit is het boek dat iedere intelligente lezer zou moeten lezen om meer te begrijpen van de essenti kwesties in de filosofie.' Time Magazine
'Elegant en precies geschreven, vanuit de over tuiging dat filosofie geen bovenaardse kwestie moet zijn, ver verheven boven de dagelijkse praktijk.' - Booklist
Literaire adressenbank
Uitgever
Interviews
Relevante links
Delen