Geheim dagboek
Hans Warren
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Bezorging:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-351-3445-4
EAN:
9789035134454
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
379 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit.opg., reg.
Annotatie
Dagboek over de periode 1998-2000 van de Nederlandse letterkundige (1921-2001).
Flaptekst
Met Hans Warren op weg naar de magische datum 1 januari 2000, ‘in werkelijkheid de meest kleurloze en onbeduidende dag die je je kunt voorstellen’. Op weg naar het einde, samen met zijn vriend Mario die hoopt en wanhoopt. Hans Warren overwint tegenslagen, komt overeind na valpartijen. ‘Vous travaillez encore?’ vraagt een dokter na een val in Parijs aan de dan 77-jarige dagboekschrijver, met verwondering en bewondering.

Jawel, Hans Warren werkt nog, leert, ontdekt, geniet. Van zijn kunstverzameling die in deze jaren spectaculair groeit. Van het eten in restaurants en vooral van dat naar eigen recept. Zelfs bekijkt hij de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië: ‘Wat me bezielde, ik begrijp het niet.’ Hij spreekt met pater Jules Darmont, de enige overlevende van de moordpartij op missionarissen in Kongolo. Een uiterst moderne computer verschijnt in zijn vervallen oude huisje Welgelegen. Hij levert verfrissende oordelen over literatuur en schilderkunst: ‘Nooit in z’n leven heeft Goya blijkbaar gekeken hoe een vleugel aan een vogel zit en hoe veren in een vleugel steken.’

Onbevangen volgt hij anderen, genadeloos observeert hij zichzelf. Zien wat niemand ooit onder ogen zag, dat doet hij in dit verbijsterende dagboek. Het einde van de seks, de ontluistering van het lichaam, het verbrokkelen van de geest. Maar op een of andere manier blijft Hans Warren nieuw tot het laatst.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen