Gelderland mijn vaderland
Johan van Dorsten
Uitgegeven:
Hoorn [etc.], 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 februari 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1999
Plaats van uitgave:
Kampen
Uitgever:
Voorhoeve
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Streek- en familieromans (344)
Codes
ISBN:
978-90-205-2929-6
EAN:
9789020529296
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
405 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Oorspr. uitg.: Kampen : Voorhoeve, 1999. - Bevat: Een Gelderlander verliefd ; Een Gelderlander verdwaald.
Annotatie
Als standsverschil een liefdesrelatie in de Achterhoek in de weg staat, emigreert een jonge boer in de jaren dertig naar Canada.
Flaptekst


Een meeslepend epos over een jonge Gelderse boerenzoon die uit teleurstelling vlucht naar de nieuwe wereld, maar zich later realiseert waar zijn wortels liggen en dat zijn weg in het leven laat bepalen.

De dubbelroman Gelderland mijn vaderland bestaat uit de delen: Een Gelderlander verliefd en Een Gelderlander verdwaald.

Het verhaal begint in de Achterhoek en bij Hendrik en Mien die 'moeten' trouwen. Na de geboorte van hun eerste zoon, Bernard, wordt elk jaar weer een kind geboren. De kinderen worden groter en Bernard krijgt verkering met Maria, de dochter van een rijke boer. De ouders van Maria verbieden haar met Bernard om te gaan en hij vertrekt gedesillusioneerd naar Canada. In dat land vol mogelijkheden wil hij een eigen boerenbedrijf beginnen, om dan uiteindelijk Maria over te laten komen. Het loopt echter anders. Bernard wordt slager en maakt furore met de echte Achterhoekse worst die zijn moeder zo heerlijk kon maken. Het contact met zijn familie verbreekt hij geheel en op Maria rekent hij niet meer als hij in Canada trouwt met een ander. Pas als hij voor het eerst vader wordt, neemt hij weer contact met zijn ouderlijk huis op. Zijn familie reageert enthousiast en als de oorlog uitbreekt, beseft Bernard dat hij al die jaren een echte Gelderlander gebleven is. Hij weet dan wat hij van zich zelf verwacht en handelt daarnaÂ…


Literaire adressenbank
Uitgever
Delen