Gevaarlijk drukwerk
een vrije uitgeverij in oorlogstijd
Hans Renders
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2004
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
27 april 2004
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Uitgeverij (684.84)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
90-234-1430-6
EAN:
9789023414308
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
255 pagina's
Met illustraties
Extra colofon:
Voor het eerst zijn alle rijmprenten van de uitgeverij in één uitgave afgebeeld.
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van uitgeverij De Bezige Bij op 29 april 2004. - Met bibliogr., lit. opg., reg.
Annotatie
Documentatie in woord en beeld over de ruim zeventig illegale uitgaven van De Bezige Bij in de Tweede Wereldoorlog.
Flaptekst
Met totaal ruim zeventig titels was De Bezige Bij tijdens de oorlog de grootste Nederlandse uitgeverij van clandestien drukwerk. Zestig jaar na de eerste publicatie van de uitgeverij zijn de tientallen rijmprenten en andere uitgaven nu in facsimile herdrukt, vaak voor het eerst sinds de bezetting.

Het fonds van De Bezige Bij tijdens de bezetting is zeer divers: oud-Hollandse spreuken op mooi geschept papier, politieke gedichten op zurige oorlogsvellen, mooi gebonden linnen boeken en politiek satirische cartoons op prentbriefkaarten, werk van vertaalde buitenlandse auteurs en debuterende Nederlandse dichters. Kalenders getooid met een foto van de koningin en natuurlijk de beroemde Moffenspiegel, de bundeling van cartoons van de hand van Karel Links.

Sommige van deze boeken en rijmprenten zouden na de bevrijding tot politieke controverses leiden. De rede van Koningin Wilhelmina en de bekende proclamatie van de koningin uit 1942, maar ook literaire teksten met een politieke lading die tijdens de bezetting zowel moreel als financieel het verzet steunden, leidden tot discussie in de literaire en politieke wereld.

Gevaarlijk drukwerk werpt een nieuw licht op de verhouding tussen literatuur en politiek in de donkere oorlogsdagen en is een uniek eerbetoon aan de drukkers, zetters en uitgevers die in die dagen hun leven waagden voor de vrijheid.
Literaire adressenbank
Uitgever
Organisatie
Relevante links
Delen