Godenslaap
roman
Erwin Mortier
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Editie:
Twintigste druk
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
7 maart 2014
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2008
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-8832-3
EAN:
9789023488323
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
405 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e druk: 2008.
Annotatie
Een bijna 100-jarige Vlaamse vrouw beschrijft haar ervaringen rond de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen en Noord-Frankrijk om en aan het front.
Flaptekst
Een stokoude vrouw die de dood voelt naderen blikt terug op haar kinderjaren, de liefdes die ze heeft gekend, haar huwelijk en de jaren van de Eerste Wereldoorlog die ze met haar moeder en haar broer in Frankrijk doorbracht. Gaandeweg ontstaat een intiem panorama van Belgiƫ, haar onduidelijke vaderland. Aan geen van de gebeurtenissen wil ze meer nadruk geven dan aan andere. Ze hunkert slechts naar een oneindig lange zin, 'die al wat er is in zich opneemt, zoals een hofdame uit de pruikentijd, in wier lokken een armada van parels kapseist, haar talloze rokken optilt terwijl ze de trappen van de opera betreedt of de ladder naar het schavot.'

Godenslaap, de vijfde roman van Erwin Mortier, speelt zich af op het raakvlak tussen de grote geschiedenis en de kleine mensenlevens, tussen taal en wereld, verbeelding en werkelijkheid, tussen geschiedschrijving en verhalend proza.

Met de zin: 'Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde.' wint Erwin Mortier de Tzum-prijs 2009, de kleinste literaire prijs van Nederland.
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Nieuws
Literaire Prijzen
Eigen recensies Literatuurplein
Delen