Gods woord houdt stand
strijd tussen Gomaristen en Arminianen tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621)
R. Hoogerwerf-Holleman
Uitgegeven:
Goes, 2013
Serietitel:
Historische jeugdserie
Serienummer:
[dl. 11]
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Illustraties:
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
Nederland (258.1)
NUR:
Fictie 13 - 15 jaar (284)
Codes
ISBN:
978-94-611-5049-3
EAN:
9789461150493
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
122 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst
Katrien, de vrouw van boer Garijp, heeft het moeilijk. Haar man, een rijke boer in Hillegersberg bij Rotterdam, is een felle Remonstrant. Het liefst wil hij zijn trouwe knechten Rutger en Kleis ontslaan, omdat ze Contra-remonstranten zijn. Maar het zijn betrouwbare arbeiders en Katrien merkt aan hun levenswandel dat ze de Heere oprecht dienen. Dat kan ze van haar man niet zeggen.

Een gesprek met Rutger is het middel om haar aan haar ellendestaat te ontdekken. Niet door goede werken, zoals de Remonstranten leren, maar alleen door de verdienste van Christus uit genade kan de zaligheid geschonken worden.

Tot woede van haar man wordt Katrien een volgeling van Gomarus, terwijl hij zelf de leer van Arminius aanhangt. Wanneer de raadspensionaris Van Oldenbarnevelt waardgelders aanstelt om de Contra-remonstranten te vervolgen, is voor Prins Maurits de maat vol. Hij ontslaat de waardgelders en sluit Van Oldenbarnevelt op in de gevangenis.

Er komt een Nationale Synode in Dordrecht (1618-1619). Vijf artikelen tegen de Remonstranten worden vastgesteld en de Bijbel wordt opnieuw vertaald. De Heidelbergse Catechismus wordt het troostboek van de kerk.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen