Grond
een pleidooi voor aards denken en een groene stad
Jan-Hendrik Bakker
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2011
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Cultuurfilosofie, -psychologie en -sociologie (905.2)
NUR:
Taal en cultuur algemeen (610)
Codes
ISBN:
978-90-450-1838-6
EAN:
9789045018386
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
333 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Filosofische beschouwing over de vele facetten van het verschijnsel grond.
Flaptekst
Niets is zo abstract en concreet tegelijk als grond. Onze samenleving is erop gebouwd; we moeten ervan eten en onze geschiedenis rust erin. Grond is ook de aanduiding voor de rede, en hij speelt een rol in vele religies. In de stedelijke samenleving verdwijnt de grond onder het asfalt en wordt ze alleen nog maar als bron van inkomsten opgevat.
,br> Jan-Hendrik Bakker onderzoekt de emoties rond dit thema in reportages, interviews en filosofische essays. Zo voegen Marx, Spinoza, Heidegger en Locke zich in het gezelschap van volkstuinders, archeologen, boeren en grafdelvers.
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

Door het schrijven van Welkom in Megapolis : denken over wonen, stad en toekomst (2008) is de filosoof Jan-Hendrik Bakker zich gaan interesseren voor de betekenis die plekken hebben voor mensen. Dat voerde hem naar een ander begrip, een abstract begrip dat tegelijk de basis is van ons leven en denken: grond. Bij het schrijven van beschouwingen daarover ontdekte hij dat hij niet achter zijn bureau kon blijven zitten, dat hij moest spreken met mensen die als het ware proefondervindelijk met grond te maken hebben, met stadsarcheologen maar ook met begrafenisondernemers en doodgravers.
Mensen zouden zich meer moeten realiseren wat grond voor hen betekent. Dat grond ook een mentale betekenis kan hebben, illustreert hij op de plek bij de Nieuwe Kerk in Den Haag waar Spinoza korte tijd begraven heeft gelegen. Voor hem heeft die plek te maken met het lot van de Wassenaarse dichteres en tekenares Rietje Raaphorst, over wie hij in Grond het essay ‘Zandkorrels : over Spinoza en een verlamde dichteres’ schreef. Ernstig ziek, wist zij dat ze heel vroeg moest sterven. De titel van het essay verwijst naar een song van Bob Dylan, ‘Every Grain of Sand’. Alles in deze wereld hangt met elkaar samen, tot in de kleinste details.

Opnamedatum: 24-10-2011

Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen