Happend naar lucht
George Orwell
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2007
Editie:
4e dr
Serietitel:
De twintigste eeuw
Serienummer:
nr. 61
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Coming up for air
Jaar van uitgave:
1939
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Gollancz
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-450-0047-3
EAN:
9789045000473
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
254 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Coming up for air. - London : Gollancz, 1939. - 1e dr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Meulenhoff, 1971. - (Meulenhoff editie ; E 222).
Annotatie
Een verzekeringsagent ontvlucht zijn beklemmende omgeving en keert terug naar zijn geboorteplaats, hetgeen uitloopt op een desillusie
Flaptekst
Happened naar lucht is het relaas van george Bowling, een uitge-bluste verzekeringsagent, die met zijn humorloze vrouw en vervelende kinderen in een saai huis in een voorstad van Londen woont. Hij zit gevangen in een burgerlijk bestaan, marr zoekt een uitweg met het geld dat hij bij de paardenrennen heft ge-wonnen.
Het is 1938. De nasleep van de Eerste Wereldoorlog, achttien jaar in verzekeringen en zijn huwelijk met de vreugdeloze Hilda zijn George niet in de koude kleren gaan zitten . Dat en de angst voor een nieuwe oorlog doen hem terugverlangen naar zijn ge-lukkige jeugd in het het vredige provincieplaatsje Lower Binfield. Zijn reis daarnaartoe eindigt echter in een anticlimax.
De ironische verteltrant van Orwell behoedt de lezer voor neer-slachtigheid; niet voor niets is het motto van het boek: 'He's dead, but he won't lie down'
George Orwell is het pseudoniem van Eric Arthur Blair, die op 25 juni 1903 in India werd geboren. Zijn opleiding genoot hij aan Eton College in Engeland. Blair was gedurende zijn hele leven erg met de politiek began, wat weerspiegeld wordt in zijn boeken. Hij vocht in Birma en schaarde zich tijdens de Spaanse Burgeroorlog aan de zijde van de Republikeinen. Eric Arthur Blair stierf op 21 januari 1950 in Londen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen