Hebban olla vogala
de mooiste liefdesgedichten uit de Middeleeuwen
Gerrit Komrij
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Samenstelling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Bloemlezingen uit het werk van meer dan één auteur (872.1)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
90-351-2383-2
EAN:
9789035123830
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
137 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Keuze uit: De Nederlandse poëzie van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw in duizend en enige bladzijden (Amsterdam, 1994), en: Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600 (Amsterdam, 2001).
Annotatie
Keuze uit Komrijs eigen De Nederlandse poëzie van de twaalfde tot en met de zestiende eeuw in duizend en enige bladzijden en uit Repertorium van het Nederlandse lied tot 1600 (redactie De Bruin en Oosterman).
Flaptekst
Lange tijd golden de Middeleeuwen in de literatuur als een duizend jaar lange, duistere periode tussen de stralende klassieke Oudheid en de o zo moderne Renaissance. Het algemene beeld was dat van een millennium dat, enkele uitzonderingen daargelaten, voor de literatuur verloren was.

Maar toen kwam Gerrit Komrij in 1994 met de grootste bloemlezing uit de middeleeuwse poëzie ooit verschenen. In meer dan duizend bladzijden toonde hij de Middeleeuwen als een sprankelend tijdperk van stiekeme nachtelijke ontmoetingen, ridderslagen, banketten, droeve minnepijnen en zoete mijmeringen van doldwaze, zwervende avonturiers. En de tijd is niet stil blijven staan: aangemoedigd door Komrijs pionierswerk zijn de laatste jaren veel nieuwe gedichten gevonden.

Uit deze nieuwe gedichten en uit zijn grote meesterwerk stelde Gerrit Komrij Hebban olla vogala samen, een bloemlezing van de mooiste liefdesgedichten uit de Middeleeuwen. Van Hendrik van Veldeke tot Anthonis de Roovere rijst een schitterend en levend beeld op van de middeleeuwse liefdespoëzie, die tot op de dag van vandaag inspirerend en verrassend is.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen