Heldin achter de frontlijn
Een Belgisch meisje redt honderden soldaten het leven
Airey Neave
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 oktober 2014
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Petit cyclone
Jaar van uitgave:
2013
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Biteback Publishing Ltd
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1939 - c. 1945; Wereldoorlog II (945.3)
NUR:
Waargebeurde verhalen (402)
Codes
ISBN:
978-90-225-6926-9
EAN:
9789022569269
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
8 pagina's
Extra pagina's:
237 pagina
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Petit cyclone. - London : Biteback Publishing Ltd, ©2013. - Oorspronkelijke titel: Little cyclone. - London : Hodder and Stoughton, 1954.
Annotatie
Biografie van een Belgische verpleegster (1916-2007) die tijdens de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het verzet tegen de Duitse bezetter en een smokkelroute naar Spanje oprichtte voor geallieerde militairen.
Flaptekst

De ontsnappingsroute stond bekend onder vele namen – Comet Line, Komeetlijn, -Réseau Comète – en was de belangrijkste vluchtroute van het Belgische verzet. In de drie jaren van haar bestaan, werden meer dan 800 geallieerde soldaten gered van een bijna zekere dood.


Andrée De Jongh (Dédée) zette de lijn in 1941 op toen ze een gewonde soldaat vond die was gestrand achter de frontlijn. België en Nederland waren al maanden bezet, dus smokkelde ze hem te voet en per trein over de Pyreneeën naar het Britse consulaat in het vrije Spanje. Met een onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen die haar de bijnaam Kleine Wervelwind opleverden, streed Dédée onvermoeibaar door, tot ze in januari 1943 werd opgepakt en gemarteld door de Gestapo. Zeven maanden later werd ze naar Ravensbrück gedeporteerd, en later naar Mauthausen.


Als door een wonder overleefde Dédée de oorlog, en ze werd door zowel België als Engeland overladen met eerbewijzen en in de adelstand verheven. Bij die gelegenheid koos ze een wapenspreuk die exemplarisch was voor haar levenswijze: Servitio libertatis (Ik dien de vrijheid). Dit boek is een -eerbetoon aan haar moed en heldendaden.

Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen