Het afscheid
Ivo Michiels
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2003
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2002
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1967
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
De Bezige Bij
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-234-1012-2
EAN:
9789023410126
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
377 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Oorspr. uitg.: Amsterdam : De Bezige Bij, 1967. - (Literaire reuzenpocket ; 9), Amsterdam [etc.] : De Bezige Bij [etc.], 1963, Amsterdam : Bezige Bij, 1968. - Bevat tevens o.a.: Ivo Michiels en de wil tot leven : interview / door Lex Bohlmeijer. - Bevat resp. de 18e, 18e en 5e dr. van de afzonderlijke titels.
Annotatie
Bundeling van drie vroege romans van de Vlaamse auteur (1923- ) met een uitgebreid interview met hem.
Flaptekst
De menselijke onzekerheid is het centrale onderwerp in het oeuvre van Ivo Michiels. Het afscheid is de eerste symbolische roman die aan dit thema beantwoordt. Het boek alfa is het boek van de twijfel. Hierin is zijn jeugd verwerkt, waarbij het de figuur van de schildwacht is die aan die onzekerheid uitdrukking geeft. Blijven of deserteren, naar links of naar rechts marcheren. Zijn verblijf als brancardier in een hospitaal heeft een plaats gekregen in Orchis Militaris.
Het is de schrijver daarbij vooral te doen om de gelijkschakeling en verwisselbaarheid van de tegendelen: 'In al onze fabrieken en in alle kantoren en alle stations en alle gevangenissen en alle ziekenhuizen en op alle torens, overal staan de klokken gelijk met jullie klokken, alleen in onze huizen niet. Daar lopen ze nog precies zoals vroeger, de dag voordat jullie kwamen.'
De romans van Michiels hebben, doordat hij niet schuwt zijn eigen menselijke problematiek in het geding te brengen, een universele kracht.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen