Het einde van de punk in Helsinki
Jaroslav Rudiš
Auteur:
Uitgegeven:
Groningen, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Konec punku v Helsinskách
Jaar van uitgave:
2010
Plaats van uitgave:
Praha
Uitgever:
Labyrint
Vertaald uit:
Tsjechisch
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-94-917371-6-9
EAN:
9789491737169
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
335 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Konec punku v Helsinskách. - Praha : Labyrint, 2010.
Annotatie
Een man uit de DDR blijft hangen in zijn punkverleden.
Flaptekst
Het is de tijd van de DDR. Ole, bijgenaamd 'Sid', is zeventien jaar en vormt samen met zijn vriend Frank de band Automat. In 1987 reizen de vrienden af naar het communistische Tsjechoslowakije om een optreden van de beroemde punkband Die Toten Hosen bij te wonen. Tijdens dit concert ontmoet 'Sid' de Tsjechische 'Nancy'.

'Nancy' groeit op in Tsjechoslowakije. Door middel van primitieve en rauwe dagboekaantekeningen laat ze de wereld kennismaken met het moeizame leven van een buitenbeentje onder het communisme van de jaren tachtig, in een streek die bovendien getroffen is door de ramp van Tsjernobyl.

Nu, jaren later, runt Ole een café in een grote stad in het oosten van Duitsland. Hij wordt voortdurend geplaagd door allerlei herinneringen uit zijn punkverleden en de ontmoeting met 'Nancy' begint hem parten te spelen.

Het einde van de punk in Helsinki is een roman over gebroken relaties, onophoudelijk verlangen en gemis, en over een wereld die op allerlei gebieden aan veranderingen onderhevig is. Een roman over punk, dat ook een totalitair regime kan trotseren. Een roman die terugblikt zonder te vervallen in nostalgie, maar ook constateert dat de huidige tijd allerlei tekortkomingen kent.

Het einde van de punk in Helsinki verscheen al in Duitsland, Finland, Polen en Frankrijk.

Jaroslav Rudiš
De Tsjechische schrijver Jaroslav Rudiš is een gevestigde naam in zijn thuisland. Hij leeft als kunstenaar in Berlijn en Praag, waar hij werkt als schrijver, journalist, acteur en muzikant. Hij verkent de Tsjechische kunstwereld als geen ander. Zo speelt hij bijvoorbeeld ook in de Kafka Band, een Tsjechische punkband. Hij won in 2002 de Jirí Orten Award voor Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn), de belangrijkste literatuurprijs in Tsjechië. Zijn graphic novel Alois Nebel is in 2011 verfilmd en Rudiš won hiervoor de European Film Award voor beste animatiefilm. Het einde van de punk in Helsinki is de eerste roman van Rudiš die in het Nederlands verschijnt.
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen