Het evangelie volgens Vincent van Gogh
Anton Wessels
Auteur:
Uitgegeven:
Kampen, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 maart 2009
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1850 - c. 1914 (736.7)
NUR:
Beeldende kunst (646)
Codes
ISBN:
978-90-259-5969-2
EAN:
9789025959692
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
256 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met index, lit. opg.
Annotatie
Studie over de religieuze en humanistische aspecten in het werk van Van Gogh aan de hand van de thema’s leven en werk, blijdschap en droefheid, licht en duisternis, kunst.
Flaptekst
Vincent van Gogh is enkele jaren predikant en evangelist geweest. Maar ook nadat hij zijn roeping als schilder gevolgd had, is hij evangelist gebleven. Anton Wessels geeft hiervoor een samenhangend en overtuigend bewijs. Daarvoor plaatst hij het werk van de schilder tegen de achtergrond van zijn hele leven en al zijn werken – dus ook van de laatste tien jaar van zijn arbeid als schilder.

Het rijk geïllustreerde boek vertelt de boodschap van Vincent van Gogh in woord én beeld, onderverdeeld in drie grote thema's: ‘Droef en toch blijde’, ‘Door duisternis tot licht’ en ‘De kunst van het leven’.

Afbeeldingen, tekeningen en schilderijen zijn steeds voorzien van uitleg. Soms brengt Wessels ze in verband met teksten uit de Bijbel, maar vooral citeert hij Van Goghs eigen tekst en uitleg. Het evangelie volgens Vincent van Gogh toont aan hoezeer Van Gogh in gesprek is geweest met en geïnspireerd werd door zijn ‘medepelgrims op weg’.

Anton Wessels schreef eerder Een soort Bijbel : Vincent van Gogh als evangelist. Hij is emeritus hoogleraar godsdienstwetenschap en hield zich in die functie vooral bezig met de islam.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen