Het Gouden Eeuw boek
de Hollandse schilderkunst
Jeroen Giltaij
Auteur:
Uitgegeven:
Zwolle, 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Barok en Rococo (17e en 18e eeuw) (736.5)
NUR:
Kunst algemeen (640)
Codes
ISBN:
978-94-625-8180-7
EAN:
9789462581807
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
400 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Oorspronkelijke titel: Het grote Gouden Eeuw boek. - ©2013. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Overzicht in woord en vooral beeld van de Nederlandse schilderkunst in de zeventiende eeuw.
Flaptekst
De Gouden Eeuw, dat is Nederland in de zeventiende eeuw. Het land was welvarend en cultuur bloeide onophoudelijk. De schilderkunst bevond zich in het bijzonder op een hoog punt. Door de eeuw creëerden talloze hoog getalenteerde kunstenaars hun meesterwerken die nu, meer dan vier eeuwen later, nog steeds op de ongebonden admiratie van het publiek kunnen rekenen. De schilderijen zijn de pareltjes van de collecties in musea over de hele wereld.

Aan het begin van de zeventiende eeuw begonnen kunstenaars landschappen, stillevens, alledaagse taferelen, zeegezichten en kerkinterieurs zoals dat tot dan toe nog niet was gedaan. De schilders van de Gouden Eeuw beschikten over een verbeeldingskracht die we ons nu bijna niet meer voor kunnen stellen. Ze legden de wereld vast van achter hun schildersezels in kleuren en lijnen die hun weerga niet kenden. De grote kunstenaars van de Gouden Eeuw - Rembrandt, Vermeer en Frans Hals - zijn wereldberoemd, maar de schilderijen van de minder bekende oude meesters zijn vaak ook prachtig, voorbeeldig en imposant. Beiden worden gerepresenteerd in Het Grote Gouden Eeuw Boek.

Auteur van Het Grote Gouden Eeuw Boek, Jeroen Giltaij, was hoofdconservator oude schilderkunst bij Museum Boijmans van Beuningen
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen