Het lijden van de jonge Werther
Johann Wolfgang von Goethe
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Editie:
16e dr
Serietitel:
Salamander Klassiek
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 mei 2002
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Die Leiden des jungen Werther
Jaar van uitgave:
2002
Uitgever:
2e versie - 1787
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Nawoord:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-253-1763-8
EAN:
9789025317638
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
174 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Die Leiden des jungen Werther. - 2e versie - 1787. - Oorspr. uitg.: Leipzig, 1774. - Uitg. in samenw. met De Bezige Bij. - 1e dr. deze Nederlandse uitg.: Amsterdam : De Bezige Bij, 1975. - (BB literair).
Annotatie
Een 18e-eeuwse jongeman wordt door zwaarmoedigheid bevangen als blijkt dat het meisje van zijn liefde al verloofd is.
Flaptekst
In 1774 verscheen te Leipzig, anoniem, Die Leiden des jungen Werthers. De naam van de schrijver bleef niet lang geheim: Johann Wolfgang Goethe. Het boek maakte die naam in de hele wereld bekend. Zelden is er een boek verschenen dat zijn tijd zo in de nerf wist te raken. Een groot aantal vooral jonge mensen kon zich met de held identificeren. Die held was Werther, de intelligente, romantische jongeman, die in Lotte zijn grote liefde ontmoette, maar moest ervaren dat die niet beantwoord werd. Zij had haar hart aan een ander geschonken. Wanneer Werther zich dat tenslotte heeft gerealiseerd, maakt hij een eind aan zijn leven. In zijn dagboek schrijft hij over het geluk dat hem deelachtig werd voor háár te kunnen sterven. Aan zijn schrijftafel gezeten schiet hij zich een kogel door het hoofd.
Goethes Het lijden van de jonge Werther deed een golf van emotie door Duitsland slaan. Het boek werd zowel krachtig veroordeeld als tot het boek van de eeuw verheven. Georg Lukács heeft de betekenis van het boek zo aangegeven: 'Het lijden van de jonge Werther is een van de grootste liefdesromans uit de wereldliteratuur, omdat Goethe heel het leven van zijn tijd met al zijn conflicten in deze liefdestragedie heeft samengevat.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen